Rodinný pivovar Bernard v Humpolci očekává za letošní rok rekordní výstav piva. „Počítáme, že uvaříme kolem dvou set deseti tisíc hektolitrů alkoholického piva. Nevejdeme se ale kvůli tomu do kategorie malých pivovarů, a na spotřební dani proto zaplatíme zhruba o šest milionů více," informoval mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Aby na daně vydělal, měl by do budoucna pivovar vyrábět ještě více piva, a proto nyní investuje do nové technologie. Jak Mikulášek zdůraznil, na prvním místě ale vždy zůstane kvalita piva, ne jeho množství.

„Loni pivovar také překonal výstav dvou set tisíc hektolitrů piva, ale v něm bylo zahrnuto i nealkoholické pivo," doplnil Zdeněk Mikulášek.

Rovněž Pivovar Chotěboř, první regionální průmyslový pivovar, který vznikl v Česku po roce 1989, hlásí vyšší výstav než loni. Za první pololetí uvařil 8 770 hektolitrů piva, čímž proti stejnému období minulého roku objem jeho produkce stoupl o 21 procent.

„V červenci pivovar prodal rekordních 2 452 hektolitrů piva," sdělila mluvčí pivovaru Zdena Stryková. Pivovar, který vznikl před čtyřmi lety na zelené louce, loni Sdružení přátel piva už podruhé vyhlásilo Pivovarem roku.

Zvyšování výstavu se promítá do tržeb podniku. V prvním pololetí meziročně stouply o 29 procent na 19,9 milionu korun. Kvůli rostoucí produkci podnik investoval v loňském a letošním roce do rozšíření výrobního zázemí. Nyní může ročně uvařit až 25 tisíc hektolitrů piva.