Peticí lidé vyjádřili podporu zemské vládě Dolních Rakous, která zaujala negativní stanovisko k plánu energetické společnosti ČEZ na rozšíření elektrárny, informovala agentura APA. Pod rakouskou petici proti rozšíření dukovanské elektrárny, která je vzdálená asi 30 kilometrů od česko-rakouské hranice, se podepsalo celkem 63 680 lidí. Podle dolnorakouského rady pro životní prostředí Stephana Pernkopfa je to jas-ný signál, „abychom na Česko zatlačili" a „aby Evro-pa změnila svou energetickou politiku".

„Plány na rozšíření je třeba co nejostřeji odmítnout, neboť jaderná energie představuje nezvladatelné bezpečnostní riziko," uvedl dále Pernkopf s tím, že očekává od české strany jasné odpovědi na pochyby, které Dolní Rakousy vyjádřily.

Obavy z českých jaderných elektráren vyjádřil před třemi týdny při setkání s Lubomírem Zaorálkem ve Valči také rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz.

Pernkopf chce českým úřadům petici předat. O schůzku už prý v této souvislosti požádal také českého ministra životního prostředí Richarda Brabce. „Česko musí plány na rozšíření přehodnotit a zahájit změnu energetické politiky," dodal rada pro životní prostředí.

Pernkopf rovněž připomněl, že se grémium zástupců jednotlivých spolkových zemí pro otázky životního prostředí před časem jednomyslně usneslo na tom, že by spolková vláda měla usilovat o zastavení vyplácení prostředků z regionálních fondů EU těm zemím, které dál sázejí na jadernou energii. Kancléře Christiana Kerna dnes vyzval, aby v tomto smyslu začal jednat.

Společnost ČEZ, která dukovanskou elektrárnu provozuje, protesty zpoza hranic zaznamenala. „Jelikož známe dlouhodobě rakouskou politiku směrem k jaderné energetice, pak to pro nás není něčím neočekávatelným. Zároveň však deklarujeme, že celý proces přípravy výstavby nových bloků pro zajištění energetické soběstačnosti ČR bude probíhat v rámci platných legislativních postupů, včetně procesu EIA," řekl mluvčí JE Dukovany Jiří Bezděk.

Pernkopf dlouhodobě vystupuje proti výstavbě nových reaktorů v Česku. Před časem zadal vídeňské univerzitě vypracování studie, která má zkoumat riziko zemětřesení v okolí Dukovan. Tamní oblast je totiž podle něj známa svou seizmickou aktivitou.