I to je důvod, proč provozovatelé restauračních zařízení o zákazu kouření ve svých podnicích nemluví s nadšením. Především hospodští na vesnicích si nemohou úbytek návštěvníků dovolit.

„Úplný zákaz kouření mi přijde příliš striktní. Nevím, zda by nám nějak výrazně klesla návštěvnost, ale kuřáci by tu bez cigarety asi nevydrželi tak dlouho jako nyní. Ve městech to není tolik znát, ale na vsi by to zřejmě provoz restaurace trochu omezilo,“ myslí si Martin Drdla, provozovatel restaurace ve Sportovním areálu v Řečici.

V bítešské Restauraci U Raušů mezi návštěvníky jednoznačně převažují kuřáci, nekuřákům je k dispozici salonek. „Nekuřácká místnost ale není moc využívána a myslím si, že úplný zákaz kouření by hosté asi nepřivítali,“ uvedl Jan Koten, provozní restaurace.

Podle něj se lidé mají předem rozmyslet, zda půjdou do restaurace kuřácké či nekuřácké, a rozhodnou-li se pro kuřáckou, neměli by si pak na cigaretový dým stěžovat. Ve žďárské restauraci Astra se případného zákazu kouření nebojí. „Já sám jsem nekuřák, takže by mi zákaz nevadil. Někteří lidé by možná chodit přestali, jiní naopak zase začali,“ uvedl Vít Vacek, provozní podniku.

Podobný názor má také Jan Malivánek z hostince U Malivánků ve Vojnově Městci. „Kuřáků by zřejmě ubylo, ale třeba by přišli nekuřáci, kteří dříve nechodili. Pokud by byl zákon přijat, upravil bych kouřícím hostům místo venku před hostincem, kam by si na cigaretu mohli odskočit,“ dodal Malivánek.

Jana Ševčíková