„Poptávka po farmářských produktech je v poslední době opravdu velká. Z tohoto důvodu také rozšiřujeme nabídku. Lidé si od nás mohou koupit domácí jogurty, tvaroh, sýry a rovněž klobásy, maso i mléko,“ nechal se slyšet farmář František Němec. Na statku v Netíně na Velkomeziříčsku zaměstnává aktuálně dvacet čtyři lidí, kteří se starají jak o provoz farmy, výrobu potravin, tak rovněž o jejich rozvoz po krajích České republiky.

Do Brna i Kyjova

K tomu, aby Němec dostal mezi potencionální klienty své výrobky, využívá jak e-shop, tak distribuční chladící vozy. „Máme rozpisy míst, kam pojízdné prodejny pravidelně jezdí. Pro ty starší je to nostalgie, mladí oceňují, že na jednom místě dostanou kvalitní čerstvé domácí potraviny,“ tvrdí Němec s tím, že týdně obslouží v průměru 3000 zákazníků. V úterý zajíždí mimo jiné také do Žďáru nad Sázavou.

„Jogurty od netínského farmáře jsem poprvé ochutnala u sestry, která je pořizuje u něho přímo na farmě. Když jsem zjistila, že je zaváží i do Žďáru, přišla jsem si je koupit,“ řekla Klára Marková.

S osmi až desetikilovými balíčky hovězího biomasa z mladých kusů odjíždějí také zákazníci z Rodinné ekofarmy Husák v obci Javorek na Novoměstsku. Zaměřují se tam na chov speciálních masných plemen skotu. Podle slov Radka Husáka je zájem o jejich maso velký a kupujících stále přibývá. Jak dále Husák sdělil, mají kolem šedesáti odběratelů z okolí i z jiných měst. Například z Prahy, Brna či z Kyjova. „Většina našich zákazníků si při odběru masa ihned objednává balíčky z další porážky. Těch děláme deset až dvanáct za rok,“ poznamenal Radek Husák.

„Starostou Nového Města na Moravě jsme byli osloveni, abychom se zúčastnili farmářských trhů na tamním náměstí. Podobné akce podporujeme, ale vzhledem k tomu, že všechno maso se nám daří prodat ze dvora, neměli bychom co nabídnout,“ dodal chovatel Husák.

Na základě poptávky obnovil rozvozy do Prahy také Mitrovský dvůr v Mitrově na Bystřicku, který je součástí koncernu Statek Habří. Každý týden zajíždí také do Brna a dodávají objednané produkty do restaurací či až do jednotlivých domácností. „V kamenné prodejně přímo na farmě nabízíme maso, masné a mléčné výrobky vlastní produkce. Největší zájem je podle mého názoru o klobásy a zabijačkové výrobky, z masa dávají lidé stále přednost masu vepřovému,“ vyjádřil se ředitel firmy Mitrovský dvůr Robert Zelený.