„Novým generálním ředitelem se s účinností od 18. dubna 2017 stal Pavel Cesnek, který byl současně jmenován místopředsedou představenstva,“ informovala Marcela Hrdá, předsedkyně představenstva Žďasu a výkonná viceprezidentka akcionáře CEFC Group (Europe) Company.

Aby si zajistil konkurenceschopnost, musí podnik podle Hrdé projít zefektivněním svých procesů. „Pavel Cesnek v sobě spojuje odbornost se znalostí trhu a zákazníků, a současně si je vědomý odpovědnosti ekonomického řízení vnitřních procesů společnosti. Věřím, že vytvoří prostředí, které umožní Žďasu se plně rozvinout,“ sdělila Hrdá.

Podle Cesneka zajistí restrukturalizace firemních procesů firmě stabilitu do budoucna i větší konkurenceschopnost ve všech oblastech podnikání. „Jsme významný zaměstnavatel v České republice a do budoucna chceme nabídnout další atraktivní pracovní pozice. Musíme ale pracovat efektivněji a zaměřit se na získání nových výrobních oborů a teritorií. Obchod je pro nás klíč k dalšímu a dlouhodobému úspěchu Žďasu,“ uvedl Pavel Cesnek.

Majitel a prezident společnosti Nakamura Iron Works Co. Ltd. Soichiro Nakamura s členem představenstva a generálním ředitelem akciové společnosti ŽĎAS Miroslavem Šabartem při podpisu kontraktu.
Žďas dosáhl mimořádného úspěchu v Japonsku

Změny v podniku souvisí s rozšiřováním jeho výrobního programu, který se chce více zaměřit například na dodávky pro automobilový průmysl. „Pro toto odvětví je Žďas tradičním a osvědčeným dodavatelem. Současného boomu modernizace chceme využít rozšířením výroby právě pro tuto oblast,“ dodala Marcela Hrdá.

Pavel Cesnek je odborníkem na restrukturalizace firem. Do Žďasu nastoupil loni na podzim, byl finančním ředitelem a pak - na ve Žďasu nově vytvořené pozici - výkonným ředitelem.

Od převzetí Číňany už ve vedení Žďasu skončilo několik manažerů. Dosavadní generální ředitel Miroslav Šabart ve firmě zůstává, bude pracovat jako výkonný ředitel. Jako takový bude mít na starosti velké zakázky a udržování kontaktů se zákazníky. „Jsem rád, že mohu pokračovat v dosavadní práci a nadále se podílet na úspěchu značky Žďas jako špičkového strojírenského výrobce,“ řekl Miroslav Šabart.

Strojírenský a metalurgický podnik Žďas se zaměřuje na výrobu tvářecích strojů, kovacích lisů, zařízení pro válcovny, odlitků a nástrojů. Ve druhé největší firmě na Vysočině pracuje 2 350 kmenových zaměstnanců.
Žďas otevře brány podniku

Šabart ve Žďasu začínal před dvaatřiceti lety, pracoval na různých postech a před dvanácti lety se stal generálním ředitelem. Krátce před rošádou na pozicích v čele podniku se Žďas pochlubil významným kontraktem s japonskou společností Nakamura Iron Works Co. Ltd., který vyjednal právě Šabart. V téměř dvousetmilionové smlouvě jde o dodávku kovacího souboru.

Ve Žďasu pracuje zhruba 2,5 tisíce lidí. Od února, kdy byla podepsána kolektivní smlouva, si zaměstnanci polepšili. „Podařilo se nám vyjednat plošný nárůst mezd o pět set korun plus prémie podle tarifních stupňů, o sto korun se zvýšil příspěvek na penzijní připojištění. Zaměstnanci, kteří se obávali nějakého hromadného propouštění, mohou být také v klidu,“ přiblížil Rostislav Dvořák, předseda odborové organizace Žďasu. Jak dodal, předtím byla průměrná hrubá mzda ve Žďasu 23 400 korun.

Pavel Cesnek, nový generální ředitel žďárského strojírenského podniku Žďas.Zdroj: Žďas, a. s.

Krátký profil nového generálního ředitele a místopředsedy představenstva Žďas:
Pavel Cesnek
Narodil se v roce 1963 v Třebíči. Vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově a Vysokou školu ekonomickou v Praze, pracoval v Armádě české republiky, pak ve firmě Deloitte. Posledních 15 let se zabývá problematikou restrukturalizací a krizového řízení průmyslových podniků. Pracoval 4 roky na projektech (v oblastech interim a lean managementu, reingeneeringu či krizového řízení) po Evropě, potom 9 let působil jako krizový manažer ve velkých průmyslových podnicích v Rusku a Ukrajině. Je ženatý a má syna. Rád sportuje, čte odbornou literaturu, cestuje a poslouchá hudbu, zejména metal.