Největší zaměstnavatel v okrese nové zařízení v hodnotě sto milionů korun sám vyvinul a postavil ve všech jeho mechanických, hydraulických i elektrických částí. Kovací soubor s lisem a manipulátorem využije k tvorbě výkovků zejména pro odběratele z energetiky a dalších oborů, které kovové výlisky spotřebovávají. Typickým příjemcem výkovků jsou například vodní elektrárny.

„Zařízení obsahuje celou řadu zcela inovativních technických řešení, jak v oblasti konstrukce, tak v designu. Nepotřebovali jsme prakticky žádného většího subdodavatele a osobně jsem velmi hrdý na to, že dokážeme sami, vlastními silami vyvinout, vyrobit a zprovoznit takovéto zařízení," řekl technický ředitel Žďasu Ivan Trajteľ.

Přišli zákazníci

Podle něj vzniká díky novému stroji zajímavé referenční pracoviště pro další potenciální zákazníky z celého světa. „Už na první předváděcí den k nám přijelo dvaadvacet zákazníků z deseti zemí," pochvaloval si atraktivitu nového stroje generální ředitel Žďasu Miroslav Šabart. Původně přitom chtěla firma pouze zrenovovat starší lis. Jenže když technici zjistili, že by ani po modernizaci zařízení nesplňovalo požadovaná kritéria, rozhodlo vedení firmy o stavbě zcela nového stroje.

Žďas se sídlem ve Žďáře nad Sázavou zahájil svoji výrobu před více než šedesáti lety. V současné době má přibližně dva a půl tisíce zaměstnanců a objem výroby za rok 2012 představuje zhruba 125 milionů eur.

Firma se zaměřuje na výrobu tvářecích strojů, kovacích lisů, zařízení na zpracování šrotu, zařízení na zpracování válcovaných výrobků, odlitky, výkovky, ingoty a nástroje pro automobilový průmysl.

Žďas patří do skupiny firem Železiarne Podbrezová Group.