„Michal Burian požádal o uvolnění ze zdravotních důvodů, a my jeho rozhodnutí respektovali. Měla být naplánována schůzka, jak budeme pokračovat dál, ale k té už nedošlo," konstatoval bystřický místostarosta Josef Vojta.

O povinnosti ředitele turistické i zemědělské části centra se zatím podělí bystřický starosta Karel Pačiska a místostarosta Josef Vojta.

„Do konce sezony to zvládneme sami, na podzim se uvidí. Předpokladem je výběrové řízení na nového ředitele, anebo dva, to v této chvíli ještě není jasné," přiblížil Karel Pačiska.

Na základě vyjádření bývalého ředitele centra Eden Michala Buriana byly důvody k jeho odchodu dva. „Intenzivní až hektická práce zejména posledních dvou let se začala projevovat na mém zdraví. A současně jsem nebyl jako externí manažer vybaven takovými kompetencemi, abych mohl centrum řádně připravit na náročnou nadcházející sezonu totiž přimět dodavatelské firmy k odstranění vad. Jejich rozsah mě přinutil v hlavní letní sezoně nechat část areálu centra Eden, ekopavilon, pro veřejnost uzavřít," uvedl Burian. „Odborné útvary města tvrdí, že je vše podle projektu, a tudíž v pořádku. Pak má ale projekt chyby a úředníci musí konat. A jelikož turistická sezona začíná, náprava se přes veškeré mé úsilí a mnohaměsíční schůzování neustále nekoná, nemohu nést dále odpovědnost za výsledky centra Eden," přiblížil Michal Burian. Kvůli problémům s přehříváním ekopavilonu v letních měsících mělo dojít k navýšení provozní ztráty centra.

Podle bystřické radnice by záruční reklamace ekopavilonu měla být vyřízena nejpozději do poloviny dubna. „V hlavní turistické sezoně by mělo být všechno v pořádku," poznamenal Josef Vojta.

„Pan Burian měl jiný názor na provozování turistické části centra, což je sice pochopitelné, ale je tady stále ve hře možnost vrácení části dotace za nedodržení dotačních podmínek," vyjádřil se starosta Pačiska. Cena za centrum pro turisty se vyšplhala ke 170 milionům korun, z toho 115 milionů tvořila evropská dotace; pět let se v původním projektu nesmí nic změnit.

Provozní ztráta byla pro první rok provozu centra předpokládána ve výši pět milionů korun. „Zřejmě bude o něco vyšší, ale nemyslím si, že by to bylo hlavně kvůli uzavřenému ekopavilonu. Lidé tam jezdí i za dalšími atrakcemi. Nyní se ale ještě nemáme čeho chytit, protože není hotová účetní uzávěrka," doplnil Vojta. S účetní firmou by město mělo jednat ve čtvrtek.

Loni Eden navštívilo 27 tisíc lidí, letos by to podle bývalého ředitele Buriana mělo být 30 až 35 tisíc, do dalších dvou let pak 50 tisíc. „V té době by mělo být centrum výdělečné, jako se to podařilo u farmy. Není to maličkost, ale není to nemožné. Považuji za správné, že se úkolu nápravy ujímá starosta města a nahradí mě v roli manažera centra. Přeji mu, aby mu nechyběla odvaha a vytrvalost dotáhnout věci do vítězného konce," dodal Michal Burian.