Zatímco loni už tato zařízení několik týdnů voněla letním kvasem a páleničáři nevěděli doslova, kam dřív skočit, jelikož nezvládali uspokojovat poptávku, letos někteří z nich ještě ani pořádně nespustili kotle. Již nyní je jim jasné, že ten loňský rok, který byl bohatý na ovoce, se tentokráte opakovat nebude.

Není ovoce, nebude kořalka

„Je to skutečně horší, než tomu bylo v předchozím roce. Pěstitelé mají málo třešní i blum, sem tam meruňky, jarní jablka či pološvestky. Palírnu jsme uvedli do provozu 10. července a do dnešního dne jsme vypálili kolem šesti set litrů. Což je asi jen třetina toho, co jsme měli touto dobou vloni,“ poznamenal Karel Eliáš, majitel pálenice Kozlov u Křižanova.

Momentálně pálí tři až čtyři dny v týdnu, v závislosti na množství objednávek. Ovšem sám doufá, že ta pravá sezona teprve přijde za jeden či dva měsíce. To by totiž lidé mohli podle jeho mínění přijíždět s kvasy z jablek nebo ze švestek.

Méně zákazníků rovněž zaznamenali v pálenici v Jabloňově na Velkomeziříčsku. Podle její majitelky Věry Bojanovské se třeba vůbec nepálila třešňovice.„Bylo jen trochu kvasu z jarních jablek či ze špendlíků. Teď se začínají modrat na stromech švestky, tak snad vydrží počasí a bude alespoň kvas z nich,“ řekla Bojanovská.

Mnohem pesimističtěji se dívá na letošní sezonu Vlastimil Malíček z pálenice společnosti Sagras v Bystřici nad Pernštejnem. Přestože poskytují služby od konce druhé červnové dekády, většinou k nim míří lidé, již mají ještě loňské kvasy ze švestek. Ovoce se jednoduše neurodilo. „Podle mého názoru je to nejhorší sezona za posledních jedenáct let, co zařízení provozujeme. Do dnešního dne jsme tu měli jen dvanáct lidí a vypálili kolem sto litrů čistého etanolu. Když toto číslo porovnám s loňským červencem a srpnem, je to totální propadák. Tehdy jsme měli již vypáleno i tisíc litrů,“ zhodnotil dosavadní průběh letošního pálení Vlastimil Malíček.

Dodal, že ani nepředpokládá, že by se současná situace nějak výrazněji změnila.Jablka totiž padají ze stromů, aniž by dozrála. Neudrží se jednoduše stopkami na větvích,“ odůvodnil svůj názor Malíček.

Uvádět kotle v činnost se pak dokonce nevyplatí v Pěstitelské pálenici Velká Bíteš. Ačkoliv tam obyčejně zahajují sezonu v polovině července, letos kvůli nedostatku raného ovoce a absenci objednávek od pěstitelů, ještě ani provozovnu neotevřeli. „Pravděpodobně se tak stane až na začátku listopadu. Záleží na tom, jak to dopadne se švestkami a pozdějšími jablky,“ odhaduje Martin Častulík ze zmiňované velkobítešské pěstitelské pálenice.