Dohromady dostane 5 projektů, které v kraji Vysočina uspěly, téměř 466 tisíc korun. ČSOB pětici ocenila částkou 150 tisíc Kč, veřejnost navíc přispěla sumou 315 765 Kč. V letošním jubilejním ročníku se totiž o přízeň přispěvatelů ucházel v každém regionu jeden projekt navíc.

Z celkem přihlášených 367 projektů tak odborná porota vybrala v každém z 15 regionů 4 a pátý poslala do finále pomocí divoké karty veřejnost.

„Je skvělé, že i ve složité ekonomické situaci lidé podpořili prospěšné aktivity a vybrali mezi sebou rekordní částku! Veřejnost už tradičně poslala nejvíce peněz lidem s hendikepem, nemocným, dětem, mladým a rodinám. V poslední době také roste zájem o projekty zaměřené na životní prostředí, rozvoj regionů a ochranu zvířat. Mám velkou radost z toho, že stále držíme spolu a dohromady pomáháme tam, kde to má smysl,“ říká Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.

V opraveném domě vzniknou chráněné byty

Zapsaný spolek Benediktus klientům s mentálním postižením nabízí nejen chráněné bydlení, ale i centrum denních služeb, sociálně terapeutické dílny a další denní aktivity. „V současnosti evidujeme přibližně 8 aktivních zájemců o naše chráněné bydlení a neradi je odmítáme, když pro ně máme připravené řešení. Tím je je oprava budovy, díky které vzniknou nové pokoje pro další tři nebo čtyři osoby,” říká Radka Soukalová ze zapsaného spolku Benediktus. ČSOB na projekt přispěla 50 tisíc Kč, veřejnost vybrala 205 120 Kč.

Pomoc nejen pro lidi s popálením

Na druhém místě skončil projekt obecně prospěšné společnosti Popálky, která provází popálené v procesu uzdravování. Organizace získala od ČSOB 40 tisíc Kč, lidé přispěli 41 000 Kč. Třetím nejúspěšnějším uchazečem je obecně prospěšná společnost Stanice Pavlov, která navrací zraněná zvířata do přírody. Projekt dostal od ČSOB 35 tisíc Kč, veřejnost mu poslala 39 545 Kč. Čtvrtou podpořenou organizací je zapsaný spolek Kvas, který pomáhá dát mladým lidem hals při rozhodování o jejich okolí. Jeho projekt získal od ČSOB 25 tisíc Kč a od veřejnosti 28 500 Kč. Úspěšnou pětici doplňuje Diecézní charita Brno, organizační jednotka oblastní charita Jihlava, kterou veřejnost podpořila částkou 1600 Kč.

INFOBOX
- 15 regionů
- 75 podpořených projektů
- celková částka 4 872 269 Kč
- nejúspěšnější projekt v každém regionu dostal od ČSOB 50 000 Kč, další 4 si připsaly 40 000 Kč, 35 000 Kč a 25 000 Kč a 10 000 Kč
- program ČSOB pomáhá regionům podpořil za 10 let již více než 1400 projektů celkovou částkou přesahující 66 milionů Kč

Zdroj: Youtube