Jak konstatoval Karel Eliáš, majitel pálenice v Kozlově na Velkomeziříčsku, jsou lidé po kauze s metylalkoholem opatrnější a mají větší zájem o pití alkoholu z vlastního zkvašeného ovoce. Ke kořalce v obchodech už nemají takovou důvěru jako dříve.

„A do budoucna bude podle mého názoru takových lidí ještě přibývat," myslí si Karel Eliáš. Momentálně se v jeho pálenici dveře netrhnou. Pálí každý den včetně soboty či neděle s tím, že má denně v pořadníku šest, nebo i sedm zákazníků.

„Nejčastěji k nám zákazníci vozí kvasy z raných švestek, dále z hrušek a jablek. Těch se v letošním roce urodilo hodně," dodal majitel kozlovské pálenice. Litr padesátiprocentní pálenky vyjde na 110 korun.

Rozrůstající se klientelu připustil i Stanislav Marek, provozovatel pěstitelské pálenice v Hlinném na Novoměstsku. Poznamenal, že větší počet zákazníků však nepřičítá až tak problémům s metylalkoholem jako nadstandardu služeb, které jeho pálenice nabízí.

„Na druhou stranu, letos jsem se setkal s lidmi, kteří mi říkali, že zakládali kvas vůbec poprvé ve svém životě. A stálí zákazníci zase naopak podotýkají, že dělají dobře, že si nechávají pálit vlastní pálenku v pálenici," vyjádřil své zkušenosti z praxe Marek. Ten předběžně hodnotí tuto sezonu jako nepatrně horší; měla by být na zhruba osmdesáti procentech oproti té loňské.

Zjara Marek předpokládal, že bude ještě slabší, protože při květnových mrazících velké množství plodů pomrzlo. Pálenice v Hlinném je v provozu od července, v závislosti na množství kvasu bude otevřena pravděpodobně do konce března.

Nižší poptávku po službách kvůli „jedovatému alkoholu" nezaznamenal ani Václav Bártek z pěstitelské pálenice Českého svazu zahrádkářů, základní organizace Žďár nad Sázavou. „Nic takového se totiž u nás stát nemůže. Navíc řada zákazníků je pálení přítomna, na událost, která je pro ně sváteční, si většinou vyčlení čas ze svého osobního volna," řekl Bártek.

Zhruba desítku nových zákazníků, již nikdy předtím ještě nezkoušeli ovocný kvas připravovat, hlásí i Václav Bártek. Pálení jednoho litru padesátiprocentní pálenky vyjde v pěstitelské pálenici Českého svazu zahrádkářů, základní organizace Žďár nad Sázavouna na 120 korun, příplatek za dřevo ze zdrojů žďárské pálenice účtují 30 korun za litr stoprocentního alkoholu. Za pálení malého množství kvasu od 50 do 70 litrů hradí klient paušální příplatek 100 korun, přičemž případné ředění kořalky je zdarma.

Domácí „píše"

„Kvas si zakládám desítky let sám. Je to můj koníček, do kterého se mi daří zapojovat část své rodiny. I bez protestů. Samozřejmě nechybím ani u samotného pálení. V pálenici si s provozovatelem popovídáme, ochutnáme nějakou tu uzeninu. Nebudeme si nic nalhávat, domácí pálenka je domácí, té se vůbec nic nevyrovná. A v dnešní době zvlášť," nechal se pro Deník slyšet Bohuslav Mach ze Žďáru nad Sázavou.