„Mám ráda dobrou čokoládu a viděla jsem spoustu takovýchhle obchůdků. Chtěla jsem se do něčeho pustit sama a něco nového dát Žďáru a tohle mne oslovilo,“ uvedla Hana Pokorná.

Myslíte si, že dobrá čokoláda na českém trhu chybí?
Určitě ano. My jsme to založili hlavně na vážených čokoládových bonbonkách, které jsou české výroby, dokonce přímo z Vysočiny. Jako doplněk tu máme v nabídce všechny druhy lepší čokolády, například belgickou, švýcarskou, francouzskou nebo italskou. Máme zde i polskou, protože ne každá polská čokoláda je nekvalitní. Ta, co tady máme, získala i několik ocenění.

Myslíte si, že česká čokoláda je kvalitativně srovnatelná s těmi světovými?
Pokud jde o naše vážené bonbonky, tak určitě. Mohou směle konkurovat belgické čokoládě.

Co všechno zákazníkům nabízíte?
Kromě vážených bonbonů a další čokolády zde máme i příjemné posezení, uvaříme kávu a uděláme i horkou čokoládu. Horkou čokoládu vaříme z čokoládových čoček, takže to není jen zalitý prášek, který se jinak běžně podává. Zákazníci jsou na ni zvyklí, chutná jim a mnozí z nich se stále vrací. Dále prodáváme ozdobné krabičky, které na přání zákazníka plníme čokoládovým zbožím a děláme tak netradiční dárky. Každý zákazník tak může požadovat vlastní skladbu vážených bonbonků podle chuti obdarovaného. Bonboniéry obsahují buď jeden druh, nebo vůbec nevíte, čím vás mohou překvapit. Pak se stane, že polovinu sníte a polovina vám vůbec nechutná. U nás si můžete vybrat podle chuti.

Kterou čokoládu preferujete vy?
Hodně hořkou. Takovou, která má třeba i 99 procent kakaa. Čokoláda, která drhne na jazyku a je kyselá, tu opravdu můžu.

A jak jsou na tom vaši zákazníci?
Tam je to tak půl na půl. Někdo preferuje hořkou čokoládu, někdo mléčnou. Řekla bych, že ženy spíše tu hořkou. Ale chodí k nám i muži, kteří jsou podle mého názoru na čokoládu víc než něžné pohlaví. A hodně chodí nakupovat i děti. Chodí jednak na horkou čokoládu a pak si kupují i jednotlivé bonbonky.

Jak je na tom vlastně Vysočina s obchody s kvalitní čokoládou?
Docela špatně. Na Žďársku doteď nebyl žádný a nám nejbližší je Jihlava, Pelhřimov a Český Krumlov. Já jsem původní profesí vyučená švadlena a chtěla jsem zkusit něco sama. Navíc nabídnout Žďáranům něco jiného a lepšího, hlavně aby šlo o kvalitní zboží. Tak jsem si objela pár obchodů v republice a čokoláda mne zcela dostala.

Ochutnáváte?
Určitě. Neříkám, že všechno, ale chci svým zákazníkům nabídnout opravdu dobrou čokoládu. Snažíme se brát takové čokolády, které nejsou k dostání běžně v obchodech. Pokud sem zákazník přijde, měl by tu vždycky najít něco, co ho osloví. Naše čokolády mají o něco vyšší ceny než ty běžně prodávané. Ale pokud někdo koupí dvousetgramovou čokoládu za padesát korun, tak nemůže očekávat, že je kvalitní. Je tam málo čokoládového másla, málo čokoládových bobů a náhražka tuků.

Jakou nejdražší čokoládu tu máte?
Asi Laderach. Sto gramů vyjde na asi sto korun. Nebo italskou čokoládu Caffarel. To je opravdu kvalitní, luxusní zboží. Je skutečně výborná. I díky ní se nám vrací zákazníci stále zpátky.

Máte i čokolády s příchutěmi?
Samozřejmě. A ne jen tak ledajakými. Máme tu například čokoládu se zázvorem, s ostružinou, s brusinkami, s chilli papričkou, bílou s rebarborou, s pepřem nebo hořkou se solí. Spousta lidí se jich bojí, protože je nikdy neochutnala. Ale když je ochutnají, jsou většinou mile překvapeni. A mimo jiné tu nabízíme i biočokolády. Mají kratší záruční dobu, nejsou do nich přidávány žádné chemické konzervační látky.

Helena Zelená Křížová