Někteří z nich řekli, že ceny cihel, izolací a kupříkladu i střešních krytin jsou teď až o polovinu nižší než v roce 2009. Kvůli sílícímu konkurenčnímu boji mezi stavebními podniky klesají ceny u novostaveb pro radnice o desítky procent. Velký tlak na snižování cen prý je znát také u developerů.

"Nepříznivá situace ve stavebnictví přetrvává už pět let," sdělil ČTK František Vaculík, generální ředitel stavební společnosti PSJ. Klesá spotřeba a pozastavují se investice. Zostřuje konkurence, a tím se zhoršují podmínky pro získávání a realizaci zakázek i obchodní vztahy s investory a subdodavateli. Podle Vaculíka to však nevede k tomu, aby zůstaly jen silné a stabilní firmy. "Bohužel, ekonomický tlak paradoxně často dovoluje, že na trhu zůstávají právě ti slabší," konstatoval. To se podle něj promítá do kvality prací a dodržování termínů.

Skupina PSJ s ročním obratem přes sedm miliard korun a skoro 800 pracovníky patří mezi největší stavební firmy v ČR. Podstatnou část zakázek už získává v cizině; v posledních letech hlavně v Rusku, na Slovensku, v jihovýchodní Asii a v arabských zemích. "Jako nutnost vnímáme pokračování v našich zahraničních aktivitách," uvedl Vaculík. V PSJ se kvůli zvýšení efektivity služeb chystají i některé organizační změny.

S převisem nabídky nad poptávkou se ve svém oboru musí vyrovnávat i společnost Sapeli patřící mezi největší české výrobce interiérových dveří a zárubní. Firma připravila akční nabídky a mění obchodní strategii. "Prodejní akce prvního čtvrtletí 2013 byla úspěšná a zcela nám zaplnila výrobu," uvedl generální ředitel Václav Bradáč. Podnik teď mimo jiné buduje republikovou síť Sapeli Center. Kromě posílení své pozice v tuzemsku se také tento výrobce s 350 zaměstnanci snaží víc prosadit i za hranicemi, a to především na Slovensku a v Rakousku. Za minulý rok měla firma tržby 903 milionů korun a byla v zisku.

S poklesem odbytu se vyrovnávají prodejci stavebnin. "Řemeslníci, kteří k nám jezdili deset let nakupovat, jsou dneska na úřadu práce. Člověk, který zaměstnával 15 lidí, dělá sám," řekl majitel několika těchto obchodů na území kraje, který si nepřál zveřejnit jméno. Jeden obchod musel zavřít. Podle něj ale situace nahrává těm, kteří chtějí stavět. "Staví se zhruba za polovičku peněz než v roce 2008 nebo 2009," tvrdí.

O práci nebojují jen zedníci, ale i další řemeslníci, včetně malířů. "Ti, kteří dělají pro stavební firmy, zaznamenávají úbytek práce ve velké míře. Hlavně pociťují to, že je tam velká konkurence z ostatních krajů, a tím pádem jsou špatné ceny," řekl Roman Straka, který na Vysočině zastupuje Cech malířů a lakýrníků. Malíři prý hodně přišli i o klasické malování v domácnostech. Lidi si vymalují sami nebo tento výdaj kvůli šetření odkládají.