„Na poklesu nezaměstnanosti v průběhu února se podepsala pokračující hospodářská konjunktura a také příchod příznivého počasí," řekl analytik jihlavského úřadu práce Pavel Literák. V následujících týdnech se kvůli rozbíhání dalších sezonních prací dá podle analytika očekávat ještě výraznější odliv nezaměstnaných lidí.

Na Havlíčkobrodsku, Třebíčsku a na Žďársku se nezaměstnanost v únoru snížila shodně o tři desetiny procenta. Ve zbývajících dvou okresech kraje, na Jihlavsku a na Pelhřimovsku, nezaměstnanost klesla o dvě desetiny procentního bodu.

Volných pracovních míst evidoval úřad práce na Vysočině v únoru 5964, od ledna se nabídka zvýšila o 357 pozic. Podle Literáka jde převážně o dělnické profese.

Úřad práce začal kvůli vysoké poptávce po pracovnících pořádat burzy práce. V Jihlavě se uskuteční zítra v budově krajské pobočky úřadu práce v Brtnické ulici. Zaměstnavatelé tam budou od osmi do dvanácti hodin představovat svoji nabídku volných míst.

Loni v prosinci na Vysočině přibylo 2 084 nezaměstnaných a v lednu se do evidence úřadu práce přihlásilo dalších 506 lidí. Na konci února byla přesto situace na Vysočině podstatně lepší než ve stejné době minulého roku, kdy práci hledalo 21 878 lidí a nezaměstnanost činila 6,4 procenta.

Nezaměstnanost na Vysočině se v poslední době drží na úrovni republikového průměru, který v únoru činil 5,1 procenta. V 73 regionech Česka se nezaměstnanost v únoru snížila, zatímco nárůst vykázaly pouze dva, a to Jeseník a Ústí nad Labem.