Váš obchůdek funguje zhruba rok a půl. Za tu dobu již můžete hodnotit. Naučili se Žďárané nakupovat čokoládu?
Víte, ono je to trochu jinak. Čokoládu přece lidé kupují pořád. Jde o to, aby se naučili, že čokoláda, kterou nabízím já, je kvalitní a z tohoto pohledu i přistupovali k její ceně. Čokoláda, kterou v obchodě prodávají za deset či patnáct korun, se nedá nazývat čokoládou. Je přeslazená a obsahuje velké množství rostlinného tuku. Konzumenta z ní občas může pálit i žáha. Což se však už nemůže stát u kvalitní čokolády. Ta je vyrobena z těch nejlepších surovin, není ošizená.

Jaké z toho tedy pro vás plyne poslání?
Chtěla bych, aby moji zákazníci k čokoládě přistupovali stejně jako ke kvalitnímu vínu nebo sýru. Aby ji nesnědli na posezení, ale dokázali si ji vychutnat. Aby ji rozlomili, zavřeli oči, přivoněli a nechali na sebe působit její aroma. Když jsem svůj obchod otevírala, pořádala jsem ochutnávkové dny. K potravinám, které lidé neznají, jsou totiž často skeptičtí a nedůvěřiví.

Jací zákazníci – myslím tím věkovou kategorii – chodí do Čokoládového ráje nejčastěji? Lze vůbec „škatulkovat“?
Tak to opravdu není možné. Chodí ke mně jak malé děti s rodiči, tak náctiletí, mladí lidé i samotní rodiče. Výjimkou nejsou ani senioři. Jednoduše všichni, kdož mají rádi čokoládu, nebo jejím prostřednictvím chtějí udělat radost svým blízkým, kamarádům. Mám vysledováno, že dopoledne chodí více senioři, odpoledne pak například i děti, které si cestou ze školy do obchůdku zaskočí pro nějakou tu malou sladkost.

Která čokoláda jde v okresním městě nejvíce na odbyt? Kterou máme tady ve Žďáře nejraději?
V podstatě všechny, od bílé, mléčné až po hořkou. S příchutěmi i bez ní. Pokud však mohu říci a z praxe soudit, ženy dávají přednost spíše hořké čokoládě, muži mléčné. Na své si samozřejmě přijdou i děti. Jim jsou určeny nejen vážené bonbony ve tvaru medvídků či želviček. A nesmím zapomenout ani na čokoládu pro diabetiky, i tady mohu posloužit.

A propos, jaké druhy čokolád a z jakých zemí prodáváte?
Mám tu čokolády ze Švýcarska, Belgie, Německa, Francie, Itálie či ze Španělska. Zákazníci mohou okusit nejen čistě mléčnou, bílou či hořkou čokoládu, ale i ty s příchutěmi. Jak s klasickými jako jsou například oříšky, tak s těmi méně tradičními jako je čokoláda s příchutí rajčete a soli, chilli papričky, pepře, melounu, šampaňského nebo whisky. Záleží na každém, jakou čokoládu má rád. Myslím, že u mě si vybere každý.

Co znamená značka Fairtrade na čokoládě?
Ten, kdo si ji koupí, přispěje na zlepšení životních podmínek chudých pěstitelů. Cílem Spravedlivého obchodu totiž je zajistit zemědělským pracovníkům spravedlivou cenu, důstojné pracovní podmínky, podporuje výrobní postupy, které zachovávají ekosystém pro další generace a především zakazuje dětskou práci. Do projektu jsou zapojeni pěstitelé z více než šedesáti zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky.

Změnil se nějak váš sortiment zboží od doby, kdy jste v září 2008 s podnikáním začínala?
Nabídku čokolády se snažím neustále obměňovat a nabízet tak zákazníkům stále něco nového. Samozřejmě, pokud se nějaká čokoláda osvědčí, v nabídce zůstane. Jsem ráda, když se zákazníci vrací a ví, že tu najdou to, co mají rádi. Na druhou stranu, jsou i tací, kteří se rovnou ve dveřích ptají, jakou novinku jsem pořídila tentokráte.

Byla nějaká čokoláda, kterou jste musela díky tomu, že se neprodávala, stáhnout z pultu nebo vám na něm dlouho ležela?
I taková se našla. Jednalo se o letní sérii mléčné čokolády s příchutí banánu, brusinek či jahody. Ta opravdu moc netáhla a myslela jsem, že se neprodá. Jo, a ještě tu mám jednu čokoládu, je s burizóny, a ta také moc nejde na odbyt.

Říkají si i sami zákazníci, kterou čokoládu by si u vás chtěli zakoupit? Že například ve Švýcarsku jedli tu a tu čokoládu a moc jim chutnala. Objednala byste jim ji u dodavatele?
Pokud jí dodavatel má na skladě, osobně ji okusím a zachutná-li mi, není problém a čokoláda se objeví v některé z vitrín v obchodě. Ráda vyjdu zákazníkům vstříc.

Když se tak rozhlížím po obchůdku, vidím, že nabízíte nejen ty klasické tabulkové čokolády a bonboniéry jak je známe z obchodů s potravinami, ale i čokoládové láhve, figurky, fotbalové míče, vázy, řemeslnické nářadí nebo lastury. Jak se prodávají?
Každá čokoláda má svého zákazníka. Nejinak je tomu i u těchto originálních věcí. Myslím, že ženu určitě více potěší, když dostane místo klasické bonboniéry například čokoládovou lasturu, uvnitř níž jsou ručně vyráběné české bonbony, nebo nějaký dárkový kornout s ozdobnou stuhou. Víte, když někomu koupíte bonboniéru, ne všechny bonbony v ní mnohdy dotyčnému chutnají. Zato, když znáte, co má rád, můžete prostřednictvím vážených bonbonů vytvořit správný mix, kterým nikdy neuděláte chybu. Sladkosti lze navíc naaranžovat do krabičky nebo hrníčku. Těch možností je neskutečně mnoho. Zmínila jste v otázce řemeslnické nářadí z čokolády, tak tuto kolekci mám v prodeji právě na popud zákazníků. Je hodně oblíbená. V tomto tedy Žďárané určitě konzervativní nejsou.

Prodáváte tedy i vážené bonbony. Co mi povíte o nich?
Jedná se o ručně vyráběné bonbony podle receptu ze třicátých let. Tradiční českou recepturu obnovil František Hlava z Vyskytné nad Jihlavou, a v současnosti se produkci věnuje celá rodina. Nabízejí širokou škálu – asi šedesát druhů čokoládových specialit a stále přicházejí s novinkami. Bonbony taktéž balí do bonboniér, do obalů z keramiky, dřeva, proutí či estetických plechových dóz. Živnostník se byl dokonce u mě podívat v obchodě, jak bonbony skladujeme. Velmi si zakládám na to, aby jeho jméno bylo spojováno s kvalitou. A právě na těchto bonbonech jsem stavěla své podnikání.

Příležitostí k tomu udělat někomu radost právě čokoládou je nespočet. Kdy lidé nejčastěji vyhledávají váš obchůdek?
Kromě jmenin a narozenin blízkých, jsou to samozřejmě Velikonoce, Vánoce nebo sv. Valentýn. Sortiment se samozřejmě snažím uzpůsobit konkrétním svátkům v kalendáři. Na Valentýna nesmí chybět srdíčka, na Velikonoce jsou to čokoládová vajíčka, dále zajíčci či slepičky. V prosinci pak pořizuji figurky čertů, Mikulášů či andělů, Vánoce se pak na mém pultu projeví množstvím nejrůznějších dárkových balení čokolád. V tomto případě jsou zase naopak Žďárané konzervativní, dávají přednost čokoládovým figurkám Mikuláše či Ježíška. S americkým Santa Clausem bych ve Žďáře nad Sázavou zřejmě moc neuspěla.

Říkala jste, že tu prodáváte i čokoládu s příchutí chilli. Jak na ni reagují lidé?
Čokoládu s příchutí chilli papričky prodáváme jednak jako vážené bonbony, i jako tabulkovou čokoládu. Myslím, že si ji lidé oblíbili a chodí si ji sem kupovat. Zvykli si a ptají se po ní. Je opravdu dobrá. Kromě tohoto druhu čokolády mizí i čokoládové lupínky. Tvarem připomínají klasické bramborové chipsy, jen jsou celé z čokolády. K dostání jsou buď mléčné, nebo s příchutí. Například karamelové, mátové.

Ochutnala jste všechny čokolády, které prodáváte? Jde to vůbec? Na druhou stranu byste asi měla vědět, co svému zákazníkovi nabízíte? Tak jako to doopravdy je?
Musím se přiznat, že jsem skutečně téměř všechny čokolády, které mám v obchůdku, ochutnala. Potom musím hodně cvičit (smích). Myslím, že by to ani jinak nešlo. Pokud chcete zákazníkovi nabídnout opravdu dobrou čokoládu, musíte vědět jak která chutná. Tu, která mě neoslovila, na skladě nemám. Navíc hodně příchozích si rádo nechá poradit.

Zákazník u vás může i posedět. V zimě přímo v Čokoládovém ráji, v létě venku na terase. Nabízí se otázka: Vaříte horkou čokoládu?
Ale samozřejmě. Už asi rok. Dělám ji z pravých čokoládových čoček, tedy žádný prášek jak jsme zvyklí z restaurací, ale pravá horká čokoláda. Nechci se chlubit, ale jedna zákaznice mi řekla, že tak dobrou čokoládu naposledy pila ve Francii. Kromě horké čokolády nabízím i ledovou čokoládu, čaj, nejrůznější druhy kávy i cappucino. Opravdový znalec a milovník kávy si pak u mě může koupit i Frolíkovu kávu. Jedná se o tradičního českého výrobce pražené kávy. Navíc ji dodává v umělecky vyvedených dózách.

Bavíme o čokoládě, kterou si kupují zákazníci. Jakou máte ráda vy?
U mě na celé čáře vítězí hořká čokoláda. A čím více obsahuje kakaa, tím lépe. Také velice ráda křoupu kakaové boby. Někdo říká, že jsem pěkně rozmlsaná, ale já jinou čokoládu než tu, kterou mám v obchodě, nejím. Otázkou zůstává, jestli vůbec nějaká česká čokoláda ještě vůbec existuje. V republice je totiž všechno dobré zkoupené zahraničními společnostmi.

Dozajista neustále sledujete vývoj na poli čokolády? Jaké novoty chystáte pro kupující v nejbližší době?
O novinky se samozřejmě zajímám. Občas objevím zajímavý článek v časopise, ale většinou brouzdám po internetu. Když mě nějaká čokoláda zaujme, oslovím dodavatele. Také se stává, že mě sami kontaktují oni. Momentálně bych sortiment zboží ráda rozšířila o čokolády z oblasti Karibiku. Nebude to jen jeden druh čokolády, ale hned několik – mléčná, hořká, s příchutí a tuším, že i pro diabetiky. Uvažuji i o prodeji kakaových bobů a v létě pak plánuji i zmrzlinové poháry.