Kvůli průzkumům i jaderným penězům začaly sílit hlasy členů dolnocerekvického spolku 2. Alternativa. Nelíbí se jim postoj místního starosty a to, že zastupitelstvo Dolní Cerekve ještě neprojednávalo, jak naloží s jadernými penězi, přestože přišly v prosinci, a už se mluví o tom, že se za ně pořídí výtah ve zdravotním středisku.

„Nelíbí se nám přístup starosty, který o věcech rozhoduje sám. V obci se o ničem nediskutuje. Nepřipouští se ani referendum ve věci úložiště. Z jedenáctičlenného zastupitelstva jsme jen tři v opozici, takže je dost těžké cokoliv prosadit. Výtah vnímáme jako užitečnou věc, ale tyhle peníze jsou pro nás úplatek státu, proto chceme, aby se na ně vůbec nesáhlo," řekla zastupitelka a zároveň členka 2. Alternativy Eva Sovová.

Starosta Dolní Cerekve Zdeněk Jirsa argumentuje tím, že se o věci nemohlo diskutovat, když zastupitelstvo se ještě nekonalo. Kdy se ale uskuteční, ještě neví. „Že peníze využijeme na výtah, to je můj osobní návrh. Jak se s nimi ale nakonec naloží, to musí odhlasovat zastupitelstvo," komentoval Jirsa. Podle něj je jaderné úložiště nutné zlo, se kterým společnost musí počítat v případě, že využívá jadernou energetiku.

Přijetí peněz spolek vnímá jako závazek, a protože úložiště i průzkumy rezolutně odmítá, nechce ani finanční obnos. „Budeme dělat vše pro to, aby tu úložiště nebylo. Je to nebezpečná záležitost. Nikdo neví, jak jaderný odpad vlastně ukládat. Největší strach máme o vodu," podotkla další se zastupitelka a členka 2. Alternativy Ludmila Fučíková.

Spolek odsuzuje i samolibost státu. „Ve většině obcí, kterých se úložiště týká, se uskutečnila referenda. Ta jasně ukázala, že místní jsou zásadně proti. Stát ani správa úložišť tedy nemohou počítat se souhlasem lidí, přesto se s průzkumy má na jaře začít," vyjádřila se Fučíková.

První etapa geologického výzkumu se týká i dalších pěti obcí, Milíčova, Cejle, Hojkova, Rohozné a Nového Rychnova. Milíčov, Cejle a Hojkov se rozhodly s penězi nehýbat. V Rohozné o nich rozhodne anketa. Rychnovští zvažují, že za ně postaví novou školku.

IVANA HOLZBAUEROVÁ