„Manipulací se závlahovou hadicí se zabýváme už několik let. Vytáhnout ji z půdy a navinout na nějaké zařízení se ukázalo jako mnohem větší problém, než ji pod plodiny položit,“ prozradil Daniel Vejchar z Výzkumného ústavu zemědělské techniky v Praze.

Představení nového vytrhávače natí na polním dni ve Valečově.
VIDEO: Bramboráři z Vysočiny zkouší nový vytrhávač natí. Jako první v Česku

Nakonec vymysleli jednoduchý stroj na vyjímání hadic z hrůbků. Vyžaduje však drobnou přípravu pole. „Při vytahování hadice je důležité zachování konstantní hloubky. Pak to jde mnohem snáz. Potřeba je také mít zlikvidovanou nať, abychom kvůli ní nevytahovali brambory ven a abychom ji nenamotali do návinu spolu s hadicí,“ upozornil Vejchar.

K vytažení hadice by mělo dojít těsně před sklizní. „Ideální je hned pak brambory vyorat a posbírat,“ informoval Pavel Kasal z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod.

Zlatý klas

Jedná se zatím jen o funkční neprodejný vzorek, už teď ale sbírá úspěchy. „Loni mě napadlo přihlásit ho do soutěže a podařilo se nám získat oceněné Zlatý klas,“ pochlubil se Vejchar.

Kapkovou závlahou se havlíčkobrodští bramboráři zabývají už delší dobu. Její největší výhodou je přesné dávkování vody. „Když jí má rostlina moc, tak její výnos klesá,“ podotkl Kasal. „Další věc je pak její nižší spotřeba. Na Vysočině je to v podstatě jediné efektivní řešení, protože vodní zdroje nám opravdu chybí,“ dodal.

DO NOVÉHO. Vzhled nové knihovny odpovídá 21. století.
Krajská knihovna se stěhuje. Víme, jak budou vypadat její prostory

Zavlažování tak závisí na vlhkosti půdy. „Když klesne, tak se závlaha automaticky spustí. Letošní rok ale používání kapkové závlahy moc nepřál. V této lokalitě jsme nezavlažovali ani jednou, protože co se týče vlhkosti, byli jsme pořád nad hranicí, kterou máme nastavenou,“ komentoval Kasal.

„Aby ale nevznikl dojem, že nebudeme mít vůbec žádné výsledky závlahy, musím zmínit, že ji testujeme ještě na pozemku v Malém Úhoru v podhůří Šumavy. Tam se zavlažovalo poměrně intenzivně, protože se toto místo nachází ve srážkovém stínu,“ doplnil Kasal.

Brambory do devíti korun

Letošní počasí neztížilo jen výzkum brodských bramborářů, ale ovlivnilo i cenu této plodiny. „Situace je velice příznivá pro spotřebitele, ale už o něco méně pro pěstitele. Brambory se dají sehnat do devíti korun, velké obchodní řetězce je dokonce mnohdy nabízí ještě levněji,“ sdělil předseda českých bramborářů Josef Králíček.

Hadice kapkové závlahy však neslouží jen k zalévání. Dají se přes ně do půdy vpravovat i přípravky na ochranu a růst rostlin. „Zkoušíme takto například hnojit a aplikovat půdní fungicidy,“ potvrdil Kasal.