Řešení pro všechny, kteří chtějí mít „in" doplňky, ale nejsou ochotní za ně vyhodit zbytečné peníze, nabízí Jana Balabánová z Rozsoch na Bystřicku. Prodává bižuterii a další módní vychytávky za poloviční nebo i třetinové ceny, než jaké visí na cenovkách v běžných obchodech.

„Začalo to vlastně tím, že jsem si přes e-shop mého přítele objednala nějakou bižuterii pro sebe. Podruhé už se mi ale šperky tolik nelíbily, a proto jsem si řekla, že je zkusím nabídnout kamarádkám. Je to vlastně zprostředkování prodeje," vysvětluje začátky své činnosti čtyřiadvacetiletá slečna.

S hledáním zajímavých doplňků na internetu a jejich nabízením ostatním slečnám a paním v okolí začala letos v lednu. „Zákaznice mi například napíše, že se jí líbí nějaké náušnice a jestli bych je nedokázala sehnat. Já prohledám na internetu velkoobchody, především z Číny a Anglie. Většinou ale musím odebrat nějakou minimální objednávku, proto k tomu přihodím ještě další věci podle vlastního výběru, a ty pak nabízím na facebookovské stránce Pro holky za super ceny. Tam stačí pod vyfocené zboží napsat, že o ně máte zájem," popisuje princip prodeje Balabánová.

Objednané kousky předá zákaznicím osobně na pravidelných setkáních v Bystřici nad Pernštejnem, nebo je zaveze až domů, případně pošle poštou.

Ceny zpravidla nepřesahují hranici padesáti korun. Většinu nabídky tvoří bižuterie, ale na požádání rozšíří Jana Balabánová svou nabídku i na oblečení nebo boty, u kterých však pochopitelně cena stoupá.

„Největší odbyt ale mají určitě náušnice," říká Balabánová a dodává, že věková kategorie jejích zákaznic se pohybuje zhruba od dvanácti do padesáti let.

„Baví mě to, ale je pravda, že už mi to také začíná trochu lézt na mozek. Strávím strašně moc času na internetu a řekla bych, že už jsem mírně závislá na tom, abych byla neustále v obraze, kde je co nového a podobně. Kdybych ty věci neobjednávala pro ostatní, ale pro sebe, už bych byla určitě shopaholik," směje se Jana Balabánová.