Kromě získání praktických zkušeností jim spojení s významným potenciálním zaměstnavatelem ulehčí pozdější uplatnění na trhu práce.

Zkušenosti z praxe získali, již tradičně jak studenti maturitních, tak učebních oborů. Šlo o prodavače, pekaře, cukráře, skladníky či nově i kuchaře v zero food waste kantýně. „Pomáháme také vytvářet podmínky pro praxe žákům se specifickými potřebami vzdělávání v oborech prodavačské a pekařské práce,“ popisuje Eva Mušinská, která má praxe v Albertu na starosti.

Více jídla pro potřebné díky nové dodávce, kterou daroval Albert
Více jídla pro potřebné. Albert daroval potravinovým bankám novou dodávku

Studentům Albert takto pomáhá vzdělávat se, získávat praxi a motivuje je k volbě profesní cesty spojené s obchodem. Za práci v rámci praxe dostávají samozřejmě odpovídající odměnu. Zájem každým rokem roste, ostatně za posledních pět let takto prošli prodejnami Albert na čtyři tisíce studentů.

Pracovní příležitosti pro všechny

Absolventi třetích ročníků v prodejnách rádi zůstávají. „Nastupují k nám na hlavní pracovní poměr nebo na dohody. Záleží, jak jim to vyhovuje,“ vysvětluje Eva Mušinská. „Těm, kteří pokračují dál v maturitním studiu, nabízíme brigády, abychom jim umožnili prohlubování dovedností v řemesle a zároveň sladění osobního, pracovního a studentského života,“ dodává.

V průběhu léta nabídne Albert již tradičně i brigády dětem ze znevýhodněného prostředí. Ve spolupráci s Nadačním fondem Albert tímto způsobem nabízí možnost získat pracovní zkušenosti a smysluplně strávit léto mladým lidem z dětských domovů a neziskových organizací.