VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V hospodě U Henzlů vonělo domácí uzené

Dobrá – V pořadí již čtvrtý ročník tradičního Uzenobraní se konal v sobotu večer v hospodě U Henzlů v obci Dobrá u Přibyslavi.

22.11.2015
SDÍLEJ:

Zajímavá kuchařská tradice se v Dobré zrodila na základě „hecování“ v hospodě u pivaFoto: Foto:Deník/Štěpánka Saadouni

„Tenhle nápad vznikl před čtyřmi lety v hospodě u piva. Chlapi se hecovali navzájem, kdo dělá v Dobré lepší domácí uzené. Tak jsme je vzaly za slovo," objasnily původ této zajímavé kuchařské tradice organizátorky Uzenobraní Iva Henzlová a Petra Pejzlová.

Uzení masa je čistě „pánská jízda"

Přehlídky uzených domácích pochoutek se v Dobré účastní pravidelně asi desítka většinou stálých výrobců. Je třeba zdůraznit, že se jedná o čistě „pánskou jízdu." Ženy pořádají něco podobného, ale až na jaře. Naposledy to byla jarní přehlídka té nejlepší domácí sekané.

Každý výrobce domácího uzeného přinesl do hospody na ukázku dva vzorky. Jeden na posouzení vzhledu, druhý pro chuť. Organizátorky každý vzorek opatřily značkou, kterou znaly jen ony. Chuť a vzhled posuzovali návštěvníci hospody po zaplacení symbolického vstupného. A jak má podle zkušené kuchařky Petry Pejzlové vypadat opravdu dobré domácí uzené?

„Musí mít ten správný podíl tučného a libového. Nemělo by být moc tlusté, ani vysušené. Kůžičku by nemělo mít černou nebo naopak nedouzenou," vysvětlila Petra.

Podle Ivy Henzlové není vůbec jednoduché uzené správně naložit a vyudit.

„Někdy se stane, že se při uzení použije špatné dřevo, takže se maso zkazí. Stejně tak se může stát, že necháte maso před uzením moc dlouho naložené a ono začne zavánět," vysvětlila Iva nejčastější „průšvihy" ke kterým může při výrobě uzeného dojít.

Ochutnavači hodnotili u jednotlivých vzorků vzhled, chuť, ale také vůni. Například Stanislav Hospodka se účastní Uzenobraní už od začátku.

„Každý má jinou chuť. Nejlepší je podle mých zkušeností vyuzený bůček, pěkně prorostlý. Není dobře maso ničím vylepšovat, například naložení do česněku se moc neosvědčilo. Udit si maso musí každý sám, v dobré udírně. Doba uzení masa je různá. Většinou je to něco mezi šesnácti až dvaceti hodinami," vysvětlil Hospodka.

Autor: Štěpánka Saadouni

22.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze.
16

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

Místo vraždy ulice Slavíčkova u křižovatky se Sokolovskou ulicí.
AKTUALIZOVÁNO
15

V Jihlavě měl vraždit bývalý partner oběti. Zřejmě je také po smrti

AUTOMIX.CZ

Víte, co je černý led? Poradíme, jak ho poznat a jak se s ním vypořádat

Ze všech zimních nástrah na motoristy (a vlastně obecně na všechny), je jednou z nejhorších takzvaný „černý led“. Ten je totiž skoro nerozpoznatelný, ale strašlivě kluzký, což může způsobit velkou spoustu nemilých situací. Znáte taková ta videa, kdy se auta se zabržděnými koly nekontrolovaně kloužou jako saně? Tak přesně to umí černý led.

Betlémy zdobí stále více náměstí a návsí

Žďársko – Vánoční náladu ve městech i malých vesničkách na Vysočině posilují a dokreslují i betlémy, které v posledních letech stále častěji doplňují na veřejných prostranstvích svátečně nazdobené stromy a jsou oblíbenými místy k setkávání. Přibývá jich také na Žďársku.

Kostel na Zelené hoře nabízí zimní prohlídky

Žďár nad Sázavou – I návštěvou kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře si letos mohou lidé ve Žďáře zpříjemnit vánoční čas. Zimní prohlídky poutního kostela, památky UNESCO, se budou konat od středy 27. do neděle 31. prosince.

Začal prodej lístků na biatlon

Nové Město na Moravě – Prodej lístků na Světový pohár v biatlonu sezóny 2018/2019 byl právě zahájen.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT