VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V hospodě U Henzlů vonělo domácí uzené

Dobrá – V pořadí již čtvrtý ročník tradičního Uzenobraní se konal v sobotu večer v hospodě U Henzlů v obci Dobrá u Přibyslavi.

22.11.2015
SDÍLEJ:

Zajímavá kuchařská tradice se v Dobré zrodila na základě „hecování“ v hospodě u pivaFoto: Foto:Deník/Štěpánka Saadouni

„Tenhle nápad vznikl před čtyřmi lety v hospodě u piva. Chlapi se hecovali navzájem, kdo dělá v Dobré lepší domácí uzené. Tak jsme je vzaly za slovo," objasnily původ této zajímavé kuchařské tradice organizátorky Uzenobraní Iva Henzlová a Petra Pejzlová.

Uzení masa je čistě „pánská jízda"

Přehlídky uzených domácích pochoutek se v Dobré účastní pravidelně asi desítka většinou stálých výrobců. Je třeba zdůraznit, že se jedná o čistě „pánskou jízdu." Ženy pořádají něco podobného, ale až na jaře. Naposledy to byla jarní přehlídka té nejlepší domácí sekané.

Každý výrobce domácího uzeného přinesl do hospody na ukázku dva vzorky. Jeden na posouzení vzhledu, druhý pro chuť. Organizátorky každý vzorek opatřily značkou, kterou znaly jen ony. Chuť a vzhled posuzovali návštěvníci hospody po zaplacení symbolického vstupného. A jak má podle zkušené kuchařky Petry Pejzlové vypadat opravdu dobré domácí uzené?

„Musí mít ten správný podíl tučného a libového. Nemělo by být moc tlusté, ani vysušené. Kůžičku by nemělo mít černou nebo naopak nedouzenou," vysvětlila Petra.

Podle Ivy Henzlové není vůbec jednoduché uzené správně naložit a vyudit.

„Někdy se stane, že se při uzení použije špatné dřevo, takže se maso zkazí. Stejně tak se může stát, že necháte maso před uzením moc dlouho naložené a ono začne zavánět," vysvětlila Iva nejčastější „průšvihy" ke kterým může při výrobě uzeného dojít.

Ochutnavači hodnotili u jednotlivých vzorků vzhled, chuť, ale také vůni. Například Stanislav Hospodka se účastní Uzenobraní už od začátku.

„Každý má jinou chuť. Nejlepší je podle mých zkušeností vyuzený bůček, pěkně prorostlý. Není dobře maso ničím vylepšovat, například naložení do česněku se moc neosvědčilo. Udit si maso musí každý sám, v dobré udírně. Doba uzení masa je různá. Většinou je to něco mezi šesnácti až dvaceti hodinami," vysvětlil Hospodka.

Autor: Štěpánka Saadouni

22.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 15 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků SKLADNÍK - Žďár nad Sázavou. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Řidičský průkaz sk. B, vysokozdvižný vozík - nutné, řidičský průkaz CE výhodou, časová flexibilita, pečlivost, ochota učit se novým věcem., Požadavky: Praxe ve výrobě 1 rok., PRVNÍ KONTAKT TELEFONICKY. Pracoviště: Holoubek trade s. r. o., Jamská, č.p. 2528, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Hana Holoubková, +420 775 555 830.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitelka mateřské školy 21 000 Kč

Učitelé v oblasti předškolní výchovy UČITEL/KA MATEŘSKÉ ŠKOLY - Dolní Libochová. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: zástup za MD, Podmínkou je vzdělání v oboru předškolní pedagogiky, První kontakt: telef. - 7,00 - 15,00, nebo emailem. Pracoviště: Mateřská škola dolní libochová, příspěvková organizace, 592 53 Strážek. Informace: Jitka Vrubelová, +420 732 889 114.

Výroba - Výroba Seřizovači 18 500 Kč

Seřizovači a obsluha konvenčních fréz frézař. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18500 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Požadavky: vyučen, praxe 2 roky, 3 směnný provoz, Popis práce: obsluha a práce na jednotlivých typech fréz ve strojírenském provozu firmy, týden dovolené navíc, závodní stravování, penzijní přípojištění, v případě zájmu volejte p. Škorpíková Jitka, tel.: 566 642 401, e-mail: jitka.skorpikova@zdas.cz. Pracoviště: Žďas, a. s., Strojírenská, č.p. 675, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Jitka Škorpíková, +420 601 131 533.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitelka mateřské školy 15 000 Kč

Učitelé v oblasti předškolní výchovy UČITEL/KA MATEŘSKÉ ŠKOLY - Dolní Heřmanice - zástup za dlouhodobou nemoc. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: *Min vzdělání střední škola. Pracovní poměr na dobu určitou - zástup za dlouhodobou nemoc. Pracoviště: Základní škola a mateřská škola dolní heřmanice, příspěvková organizace, 594 01 Velké Meziříčí. Informace: Pavla Kamanová, +420 566 547 527.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Opilý cyklista jel mimo cyklostezku, na silnici havaroval

Ilustrační foto

Opilá řidička přecenila své schopnosti, havarovala

Zámecký areál se změní v kino

Žďár nad Sázavou – Promítání pod širým nebem si mohou příznivci letních filmových projekcí přijít v úterý 24. července vychutnat do zámeckého areálu ve Žďáře nad Sázavou.

Děti zvládnou tábor i bez mobilu

Vysočina – Na dětských táborech jsou nejčastěji mobilní telefony dovolené jen v omezené míře. Podle odborníků není však na škodu dítě na týden od veškeré elektroniky zcela odtrhnout.

Klíště si pacient může odstranit sám, vzkazují lékaři

Vysočina – Vyndat parazita z kůže sám nebo to nechat odborníkům? Klíště dokážete odstranit sami. Lékaře k tomu nepotřebujete, vzkazují pacientům zdravotníci z nemocnice v Novém Městě na Moravě. Podle havlíčkobrodské nemocnice by měl pacient zvážit sám, zda k lékaři půjde nebo ne.

Bývalého ministra Krčála ve vedení ČSSD nahradil Joukl

Vysočina – Dvacet dní. Tak dlouho byl Petr Krčál (ČSSD) ministrem práce a sociálních věcí. Rezignoval kvůli skandálu s opsanou bakalářskou prací. Nyní skončil i na pozici krajského šéfa ČSSD na Vysočině, kde ho nahradil Libor Joukl.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT