Rozhodlo o tom představenstvo společnosti, které po valné hromadě doznalo, stejně jako dozorčí rada, některé personální změny. Potvrdil to předseda představenstva Josef Petrlík.

„Optimalizujeme a modernizujeme vedení společnosti, a rozhodli jsme se proto snížit počet článků řízení. Pivovar povede přímo tříčlenné představenstvo, které bude pravidelně úkolovat vedoucí jednotlivých provozních úseků,“ zdůvodnil výše uvedený krok Petrlík a dodal, že Měšťanský pivovar v Havlíčkově Brodě zůstává i nadále v českých rukou. „Nikdo ho nekoupil, byť se takové zvěsti v Havlíčkově Brodě už samozřejmě objevily,“ zdůraznil Petrlík.

Pivovar se stovkou zaměstnanců je podle jeho slov v dobré ekonomické kondici. „Svědčí o tom především výstav, který vzrostl na zhruba pětaosmdesát tisíc hektolitrů piva. A to v době, kdy tuzemský trh zaznamenal výrazný pokles prodeje sudového i lahvového piva ve výši několika procent,“ připomněl Petrlík.

Bývalý ředitel pivovaru Jiří Hušek nechtěl rozhodnutí představenstva Měšťanského pivovaru v Havlíčkově Brodě komentovat. „Nebudu se k tomu vyjadřovat, již pracuji v jiném oboru,“ sdělil Hušek.

Neobvyklý krok

Nový způsob vedení brodského pivovaru, tedy bez obsazeného postu ředitele, je možný, ale rozhodně není obvyklý. Shodli se na tom odborníci, které Deník oslovil.

„Po přechodnou dobu si tento model řízení dovedu docela dobře představit. Nicméně za chod jakéhokoliv výrobního provozu musí přece někdo zodpovídat, ať už to je ředitel, nebo prokurista,“ nechal se například slyšet Milan Grega ze Svazu průmyslu a obchodu ČR.

Změna ve způsobu vedení brodského pivovaru přišla paradoxně v době, kdy se jeho výstav rok od roku zvyšuje. V roce 2009 dosáhl téměř čtyřiaosmdesáti tisíc hektolitrů, což v porovnání s rokem 2008 představovalo šestiprocentní nárůst. Pivovar také investoval nemalé peníze do modernizace. Konkrétně do obnovy sladovny, sudové stáčecí linky nebo moderního zařízení na kontrolu čistoty umytého skla.

Osmdesát procent surovin, které Měšťanský pivovar v Havlíčkově Brodě k výrobě piva všech značek Rebel používá, pochází z Vysočiny. I díky tomu získal pivovar regionální označení Vysočina - regionální produkt. Poslední novinkou, kterou pivovarníci z Havlíčkova Brodu uvedli na trh, bylo nealkoholické pivo.

O kvalitě havlíčkobrodského piva svědčí nejen počet hostinců, ty má pivovar nejen na Vysočině, ale také na Kutnohorsku a Královéhradecku, stejně tak celá řada ocenění, která v minulých letech získal.

Připomeňme, že černá havlíčkobrodská dvanáctka získala dvakrát po sobě titul České pivo roku. Jedenáctka se zase pyšní oceněním Pivo České republiky 2010. V pomyslné síni slávy havlíčkobrodského pivovaru nescházejí ani ceny mezinárodní, například ocenění European Beer Star. Měšťanský pivovar v Havlíčkově Brodě část své produkce vyváží také do zahraničí.