Pivovary z Vysočiny chystají pro vánoční trh speciální vícestupňová piva i nové obaly a etikety. V závěru roku ještě mohou vylepšit svoji letošní produkci, protože spotřeba piva v tomto období pravidelně stoupá. Speciální mok je už uvařen a do poloviny tohoto měsíce se bude stáčet, uvedli to zástupci pivovarů.

Pivovar Chotěboř připravil 80 hektolitrů karamelového speciálního piva se 13,5 stupni alkoholu. Vařit se začalo počátkem září, stáčeno bude v polovině tohoto měsíce. Na lahvích budou nové etikety s vánoční tematikou, uvedl sládek Oldřich Záruba.

Nový pivovar v Chotěboři funguje od loňského léta, do konce minulého roku v něm bylo vystaveno celkem 3 300 hektolitrů piva. O speciální pivo je podle Záruby zájem, což už potvrdily loňské vánoční svátky a letošní Velikonoce.

Čertovský nápoj

Pivovar Jihlava chystá pro své příznivce čertovsky laděný speciál. „Bude to patnáctistupňové pivo a bude to překvapení,“ řekl obchodní ředitel Miloš Vostrý. Dodal, že se jedná o jednorázovou záležitost. Novinka se bude čepovat na Mikuláše. Bude to v rámci celoročního programu Cesta pivních znalců, jehož se účastní 60 pohostinství na území kraje, poznamenal Vostrý.

Jihlavský pivovar loni uvařil dohromady zhruba 140 500 hektolitrů piva a byl druhým největším producentem na Vysočině.

„Vánoce máme jako pivovarníci rádi, protože to je pro nás malé léto. Prodej piva stoupá, hlavně je zájem o různé speciály a vícestupňová piva,“ uvedl Zdeněk Mikulášek, mluvčí humpoleckého Rodinného pivovaru Bernard.

Největší výrobce piva v kraji – humpolecký pivovar – přesto speciální mok pro závěr roku nechystá. „Kapacita pivovaru je určitým způsobem omezena a pokud v budoucnu budeme dělat další pivo, tak to bude výrobek, který budeme chtít mít na trhu celý rok,“ vysvětlil Mikulášek.

Na lahvích piva Bernard ale zákazníci najdou třeba etikety s Mikulášem, čertem a andělem. Humpolecký pivovar loni vystavil rekordních 204 400 hektolitrů piva. Vaří sedm druhů alkoholických piv a čtyři nealko nápoje.

VĚRA STEJSKALOVÁ (ČTK)