To říká farmářka Marie Brodinová z Úhořilky poté, co si přečetla, že Ministerstvo zdravotnictví ČR a Státní veterinární správa varují konzumenty před pitím kravského mléka „nadojeného“ z automatů.

Jako jedna z prvních producentů kravského mléka Marie Brodinová nechala nedávno instalovat mléčný automat u vchodu jednoho havlíčkobrodského supermarketu. Po čase jí supermarket vypověděl smlouvu. „Automat na mléko podléhá velmi přísné hygienické kontrole, navíc upozorňujeme konzumenty, aby kravské mléko před použitím převařovali,“ zdůrazňuje farmářka. Jak říká, uvažovala o rozšíření sítě automatů na mléko po havlíčkobrodském regionu, ale po přečtení takových informací má obavy.

Tepelně neupravené mléko prý může způsobit vážné zdravotní komplikace. „My používáme doma mléko od krav z vlastního chovu celá léta a žádné zdravotní problémy nemáme,“ vrtí hlavou překvapená farmářka.

"V jižních Čechách se už objevil výskyt průjmových onemocnění, za které zřejmě může stáčené mléko,“ informoval dokonce hlavní hygienik Michal Vít.

Podle Brodinové ale za možné zažívací potíže po konzumaci kravského mléka může spíš nezvyk. „Dnes už většina konzumentů není zvyklá na surové tučné pravé kravské mléko. Ale spíš na různě upravené mléko a mléčné výrobky plné konzervantů a takzvaných éček, které nabízejí supermarkety,“ konstatuje farmářka. Zkrátka, lidský organismus zvyklý na „chemický odchov“ není podle jejího názoru už schopen zpracovat přírodní produkt v jeho originální podobě.

Za podobnými informacemi vidí farmářka tlak hlavně ze strany obchodních řetězců.

Nechtěná konkurence

„Prostě a jednoduše, supermarketům a mlékárnám se nelíbí, že by konzumenti mohli začít mléko v budoucnu nakupovat i jinde, než v obchodě v papírové krabici,“ říká farmářka a pokračuje: „Ale kdyby se zákazníci na obaly některých mléčných výrobků pořádně podívali, byli by možná překvapeni, co všechno konzumují,“ konstatuje Marie Brodinová.

Pobuřuje ji i skutečnost, že podobné poplašné informace velice snižují důvěryhodnost producentů kravského mléka.

Mléčná produkce farmy podléhá velmi přísné kontrole ze všech možných stran, hlavně od veterinářů. „Závadné kravské mléko bychom nikdy do prodeje poslat nemohli. Obávám se ale, že konzumenti budou na podobné informace slyšet a mléko kupované přímo od producentů zavrhnou. Přitom podle mých informací se na náš trh dostávají potraviny z celé Evropy v různé kvalitě, ale to nikomu nevadí,“ posteskne si farmářka.