VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Belgické pralinky se dají s vyrábět i u nás

Černovice /FOTOGALERIE/ – Rafinovaná chuť a její neobvyklé kombinace obsažené v čokoládových bonbonech už nejsou výsadou pouze belgických čokoládových impérií.

21.1.2010
SDÍLEJ:

Čokoládovna v Černovicích.Foto: DENÍK/Jan Cihlář

Petra Kovandová se svou výrobnou pralinek naplňuje chuťové pohárky Čechů a v blízké budoucnosti i Slováků tunami čokolády zhmotněné v bonbonech.
„Začali jsme z čistého nadšení. První prodejničku jsme si otevřeli v Táboře, abychom si vyzkoušeli, jak probíhá výroba pralinek a marcipánových specialit. Měl to být jenom náš koníček. Líbilo se mi, jak se ty pralinky dělají. Z počátku jsem v tom neviděla ani profit. Nadšení mi vydrželo do dneška,“ popisuje začátky Petra Kovandová.

Velký ohlas u zákazníků dodal Kovandové další elán a druhá prodejna na sebe nenechala dlouho čekat. „Během následujícího roku jsme dostali nabídku na hezký prostor v Českém Krumlově, no a potom už šla Praha,“ sdělila spokojená majitelka.

Bonbony dobývají také Slovensko

V Praze vlastní firma Petry Kovandové dvě vlastní prodejny, jednu v Mladé Boleslavi a potom řetězec šesti prodejen. Ty se tváří jako její, mají stejný design i stejné balení produktů. Během února se má také otevírat první obchod v Bratislavě.

V běžném provozu výrobny pracuje celkem šest zaměstnankyň. „Před Vánoci jsou ale situace, kdy makáme v nepřetržitém provozu i přes noc,“ zapáleně vypráví majitelka. Výroba pralinek je úspěšnou nadstavbou již dobře rozběhnutého byznysu. Součástí výroby jsou i nadále věci pro domácí pečení, s nimiž firma před lety začala v objektu bývalé samoobsluhy.

Bez nich by se Petra Kovandová k pralinkám zřejmě nedostala. „Postupně jsme vybudovali potravinářský velkoobchod, a ten nás naučil, že pokud nebudeme něco vyrábět, tak se do obchodních řetězců nedostaneme,“ řekla Kovandová. Samotná výroba pralinek není složitá.

Do tvrzené formy se vlije čokoláda, která se po chvíli znovu vylije. Tím vznikne skořápka, do které se pak dávají různé náplně. Když jsou bonbony plné, znovu se zalijí čokoládou. Celá forma se pak zachladí a pralinka je hotová. „Ročně u nás vyrobíme zhruba šestatřicet tun pralinek,“ počítala majitelka. Česku jsou momentálně čtyři firmy, které rukodělně vyrábí pralinky.

„My se hodně zaměřujeme na italskou čokoládu. Ta i podle odborné veřejnosti v mnohém předčí tu mnohem slavnější, belgickou,“ pochvalovala si šéfová.

Autor: Jan Cihlář

21.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Škoda Octavia - Čína
AUTOMIX.CZ
22

Tohle opravdu není Superb. Škoda v Číně prodává jednu zvláštnost

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se sešel s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech
14

Dvě třetiny osobností regionů nejsou spokojeny s výsledky voleb

Vedoucí trio o víkendu nezaváhalo

Vysočina – V duelu dvou exdivizních týmů uspěla Bystřice, a udržela se tak ve vedení krajského přeboru.

Hattrick Daniela Kavky byl pro Slavoj málo

Vysočina – Hned tři derby mělo na programu 12. kolo divize D. Žádný z domácích týmů se ale neradoval z výhry.

Opilý řidič: Nepamatuju si, že bych někoho sejmul

Žďár nad Sázavou – Na čtyři a půl roku do věznice s ostrahou poslal v pondělí Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou dvaadvacetiletého Jiřího Babáka z Martinic na Žďársku za to, že letosv červnu zavinil při předjíždění čelní střet dvou aut. Následky nehody, ke které došlo mezi Velkým Meziříčím a Stráneckou Zhoří, byly fatální. Při nehodě zemřela jedna osoba a dalších šest bylo zraněno. V obou autech cestovalo celkem sedm lidí. Z toho jedno nezletilé dítěa těhotná žena.

U Stránecké Zhoře srazilo auto procházející ženu. Průjezd byl omezený

Stránecká Zhoř – Policisté, zdravotníci i hasiči vyjížděli v pondělí kolem sedmnácté hodiny na silnici u obce Stránecká Zhoř na Žďársku. A to kvůli vážné dopravní nehodě, při níž došlo ke střetu auta s chodkyní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT