„Ve všech jsme se umístili na předních příčkách, proto jsem s letošní sezonou spokojený," pochvaloval si jednatel žďárského tenisového oddílu Leoš Chalupa, který připustil vznik ještě nejmladší kategorie. „Bude to družstvo Mini, tedy hráči a hráčky do šesti let. V naší tenisové škole totiž máme spoustu šikovných čtyř a pětiletých dětí," těší Chalupu.

Nejúspěšnější letos byli žďárští dorostenci, kterým vydatně pomohly posily ze Spartaku Jihlava – Karel Podškubka a Matěj Rindoš. „Oba totiž vyhráli všechny své zápasy družstev," ocenil jednatel žďárských tenistů. Úspěšné výsledky však měly lehce hořký nádech. O jediný set totiž žďárským dorostencům unikl postup do vyšší krajské soutěže.

Velkým příslibem pro budoucnost jsou letošní výsledky mladších žáků. Ačkoliv patřili ve srovnání s ostatními družstvy mezi nejmladší, obsadili konečné 3. místo. Stejného výsledku dosáhli i dospělí tenisté. „To je výborný výsledek, na němž se podstatným způsobem podílela Michaela Sobotková, která vyhrála všechna utkání v soutěži družstev," přiznal Chalupa. Z mladých tenisových nadějí tenisu ve Žďáře nad Sázavou byl i letos nejvíce vidět talentovaný Adam Odvárka, který kromě kategorie starších žáků nastupoval i za dorost. Podobně úspěšný byl i mladší žák Michael Procházka, který navzdory tomu, že tenis kloubí s ledním hokejem, vyhrál několik turnajů. „Nechtěl bych zapomenout ani na Filipa Piechulu, letos vyhrál Pohár Vysočiny v kategorii Baby tenisu. Mladší žákyně Aneta Freyová pak ve své kategorii vyhrála všechna utkání družstev a v okresním přeboru starších žáků skončila na krásném třetím místě," pokračoval Chalupa.

Již druhým rokem uváděli dalšího člena do Síně slávy. Jejím prvním členem se loni stal žďárský tenisový nestor Oldřich Petroš. V tomto roce jej doplnil dlouholetý předseda a trenér Josef Boucník. „Uveden byl za jeho dlouholetý přínos na dalším rozvoji tenisu v našem městě," zdůraznil Leoš Chalupa.

Žďár nad Sázavou je ovšem jediným okresním městem v České republice, které nemá tenisovou halu. V současné době přitom nelze hrát výkonnostně tenis bez kvalitní zimní přípravy. „K trénování využíváme mimo jiné halu na Bouchalkách, která je jediná použitelná. Nicméně povrch ani velikost nejsou ideální pro tenis, přesto jsme vděční i za těch několik hodin," dodal jedním dechem Chalupa.

Mladí tenisté jsou nuceni dojíždět na tréninky do Bystřice, Jihlavy, Havlíčkova Brodu či Hlinska. Po dlouhých letech to však vypadá, že se blýská na lepší časy. „Sportovní komise i vedení města osobně zavítali do tenisového areálu a na vlastní oči viděli, že je opravdu třeba s ním něco dělat. Vedení města pak zjišťovalo možnost získání dotace na ministerstvu školství, tenisovém svazu a fotbalové asociaci. Není to jednoduchá záležitost, ale konečně cítíme snahu s nevyhovujícím stavem něco dělat," ocenil jednatel tenisového oddílu ve Žďáře nad Sázavou Leoš Chalupa.