„Spokojení jsme moc. Myslel jsem si, že se dostanou na medaile i další, ale konkurence byla silná. Některé z dívek si překonaly osobní rekordy, na pětistovku se dostaly pod minutu, což je na sedmileté dítě nádherný výsledek. Poprvé jsme jeli štafety, mezi dvanácti týmy jsme skončili pátí, což je skvělé,“ sypal ze sebe šťastný předseda oddílu a hlavní trenér Zbyněk Svítil.

Na závodní sezonu se jeho tým připravuje od začátku srpna, kdy se plocha zimního stadiona pokryla ledem. Kategorie jsou v short tracku rozděleny podle věku. Žďár má své zastoupení v kategoriích G (5 až 6 let), F (7 až 8), E (9 až 10), D (11 až 12) a C (13 až 14).

Hned na začátku září bojoval STC ve slovenské Spišské Nové Vsi. Na tradičním podniku v rychlobruslení na krátké dráze zvaném Olympic Hopes brala v kategorii E 2. místo Eliška Kudláčková, ve věkové skupině F vyhrála Marta Papoušková, před Monikou Kotrchovou.

V říjnu čekala na Svítilův tým nejkratší cesta. V Benátkách nad Jizerou se konal 2. díl závodů Danubia Series, kterých se účastnily země Visegrádské čtyřky, balkánské a pobaltské země, Ukrajina, Rusko a Kazachstán. Na Czech Open zazářil Michal Kotrch, jediný chlapec oddílu ovládl kategorii G. Celkové stříbro braly Marta Papoušková a Eliška Kudláčková.

Listopadové závody zavedly oddíl do chorvatské metropole, kde se jely závody Alpe Adria Trophy – Zagreb Open. Z vítězství se radovala Marta Papoušková, stříbra braly Eliška Kudláčková a v kategorii D Kristýna Kudláčková.

Poslední akce se uskutečnila v Budapešti. Žďárská děvčata zavítala do hlavního města Maďarska na Santa Claus Cup, kde se v celkovém pořadí propracovala na druhé (Eliška Kudláčková) a dvě třetí pozice (Papoušková, Kristýna Kudláčková).

V Maďarsku se rozdávaly medaile i za jednotlivé tratě, nejlepší Eliška Kudláčková si přivezla zlato, dvě stříbra a bronz. „Short track je sice individuální sport, nicméně za úspěchy děvčat stojí také ostatní členové týmu, kteří sice nebyli na stupních vítězů, ale významně pomáhají ostatním při tréninku. Zmíním například Evu Blahovou, Kláru Strnadovou a Karolínu Bílkovou. Zapomenout nesmím ani na obětavé rodiče, bez nichž bychom po Evropě jezdit nemohli,“ říká předseda oddílu Zbyněk Svítil.

Malý klub z města pod Zelenou horou nebude zahálet ani po novém roce. Z několika akcí si však musí vybírat. „Máme možnost jet opět do Maďarska, ale finanční prostředky nám to asi nedovolí. Začátek roku je pro nás krutý, než seženeme nějaké sponzorské prostředky, pár závodů nám uteče. Určitě se ale chceme podívat do Chorvatska, kde se pojede neoficiální juniorské mistrovství Evropy. Rádi bychom v týmech dojeli do desátého místa, které v průběžném pořadí v kategorii D držíme,“ přeje si Svítil.