„Letos jsme pro účastníky připravili několik novinek. Jednou z nich je terénní varianta běhu určená pro náročnější běžce, která povede k soše Mamlase a zpět, což je celkem téměř tři kilometry. Trasa běhu je podobná jako v minulých letech a vede po cyklistické stezce od Domu kultury směrem k Pilské nádrži,“ uvedl za pořadatele Jiří Dokulil.

Jaké další novinky nás letos na běhu čekají?
Letos jsme se osamostatnili a zvolili jsme nový název našeho běhu, Pohybem k naději, máme také nové logo i propagaci. Účel běhu však zůstává stejný, zasportovat si a zároveň přispět na boj proti rakovině. Veškerý výtěžek z naší sbírky letos poputuje na Kliniku dětské onkologie při Fakultní nemocnici Brno, tedy na děti, které v útlém věku onemocněly rakovinou a procházejí často náročnou léčbou na této klinice. Lidé mají jistě v povědomí nadační fond Krtek, který je zaměřen na tento dobročinný účel.

Na co se mohou účastníci této humanitární akce těšit?
Každý rok odměňujeme nejmladšího a nejstaršího účastníka, největší skupinu, nejpočetnější rodinu, účastníka s hendikepem či účastníka z nejvzdálenější země. Všichni, kdo odevzdají symbolický příspěvek, se mohou těšit na drobné upomínkové předměty s logem běhu či na tradiční ceny od místních sponzorů a firem. Malé děti se tradičně těší, že dostanou svého Igráčka. Dospělí se zase sejdou po běhu s organizátory na neformálním happeningu.

Součástí bývá doprovodný program. Koho jste oslovili letos?
V rámci programu tentokrát vystoupí žďárská folk-rocková hudební skupina AMaTer a taneční skupina Gingers. Děti se mohou těšit na skákací hrad, jízdu na koloběžce, živá zvířata a mnoho dalšího. Na žďárském běhu se znovu objeví Aleš Wasserbauer, jehož životní příběh připomíná legendárního Terryho Foxe a jeho boj s rakovinou. Aleš je přes svůj hendikep aktivním sportovcem a organizátorem charitativní cyklojízdy Na kole dětem Žďárskými vrchy, kterou bychom také chtěli na běhu propagovat.

Kolik lidí se vlastně podílí na organizaci Běhu naděje?
Každoročně je to několik organizací. V první řadě je to žďárská jednota Orel, jež je hlavním pořadatelem. Dále mládežnická organizace DUHA AZ, pedagogové ze 2. Základní školy, zdravotníci a mnozí další. Celkem hovořím o desítkách lidí, kteří svou práci dělají bez nároků na jakoukoliv odměnu. V neposlední řadě je to samotné město Žďár nad Sázavou, které přispívá grantem a napomáhá hladkému průběhu celé akce. Jeho představitelé se běhu i samotné organizace též aktivně účastní. Situace je taková, že bez podpory města a místních sponzorů bychom v dnešní době nebyli s to takovou akci realizovat.

Martina Sáblíková vybojovala stříbrnou medaili.
Martina Sáblíková předá ocenění žďárským basketbalistům