A mohlo být ještě úspěšnější. O jednu medaili mohla být výprava bohatší, kdyby se nestala nevídaná věc při finále juniorek v běhu na 400 metrů!

Zástupci TJ Nové Město si vedli opravdu výborně a jen potvrdili svoji příslušnost k republikové elitě. Hlavním tahounem novoměstské ekipy byla běžkyně Kateřina Pulgretová. Ta vybojovalav kategorii juniorek zlatou medaili v běhu na 1500 metrů v čase 4:38,79, když rozhodla svým drtivým závěrečným finišem. Jen o stupínek hůře pak skončila talentovaná běžkyně na dvojnásobné trati, kde brala za výsledný čas 10:11,53 stříbro.

KRÁSNÝ POČIN

Kompletní medailovou sadu pro novoměstské atlety pak doplnil junior Karel Kulíšek na trati 3000 metrů, který skončil v čase 9:00,88 minuty na třetím místě. Ani jejich další kolegové si ale nevedli zle. Jen těsně pod stupni vítězů zůstala na čtvrtém místě Vendula Šírová ve skoku o tyči, její výkon měl hodnotu 333 centimetrů. Dobrým výsledkem bylo i sedmé místo dorostence Jiřího Kabrdy na trati 1500 metrů a osmé místo dorostenky Ivany Koktavé ve vrhu koulí.

„Jsem moc rád, že se opět potvrdila naše smysluplná trenérská práce v atletickém oddíle, potažmo na novoměstském sportovním gymnáziu Vincence Makovského. S výsledky, kterých naši atleti dosáhli, jsem maximálně spokojený, vždyť většina ze sedmičky našich účastníků mistrovství si na něm zlepšila své osobní rekordy. Katka Pulgretová i Karel Kulíšek potvrdili role favoritů, které ale někdy bývají hodně ošidné a psychicky náročné. Zisk tří medailí je krásným počinem, který nám mohou závidět i některé mnohem větší oddíly. Nyní už se soustředíme na nadcházející víkend, kdy se uskuteční republikový šampionát dospělých. Na něm bude naším největším želízkem v ohni Lukáš Kourek, který má na trati 3000 metrů medailové ambice," řekl trenér Nového Města Petr Hubáček starší.

POTVRDILI SVOU ROLI

Třebíčští atleti Veronika Janíčková a Tomáš Vilímek přidali další dvě stříbrné medaile. Oba šli do svých klání z papírových druhých pozic, oba je potvrdili, a oba také dosáhli nových osobních rekordů. Svěřenkyně Jiřího Klinera se na šedesátce překážek zlepšila nejprve v rozběhu, který vyhrála v čase 8,69, a pak znovu ve finále, kde časem 8,60 překonala krajský rekord. Poradila si se všemi soupeřkami s výjimkou Terezy Vokálové, výjimečně talentované závodnice LIAZ Jablonec. Spolu s Janíčkovou se do finále probojovala i její tréninková partnerka Renata Procházková. Ve svém rozběhu byla díky osobnímu maximu 8,82 druhá právě za Vokálovou, ve finále pak pátá časem 8,85. Že se o tři setiny pohoršila, ji nemusí mrzet, protože k bronzové medaili by potřebovala čas 8,80.

Druhé stříbro zařídilv koulařském sektoru hned prvním pokusem Tomáš Vilímek, jehož trénuje Jan Heres. Do soutěže vstoupil vrhem dlouhým 15,76 m, čímž svůj nedávný osobák vylepšil o 36 cm. Vzápětí sice největší favorit Tadeáš Procházka ze Slavie kontroval, když vrhl 15,85 m, ale všem ostatním Vilímek svým ostrým startem vypálil rybník. Týkalo se to zejména plzeňského Dominika Sládka, který měl před soutěží zapsaný stejný výkon jako třebíčský borec,a musel se spokojit s bronzem. Z dalších výsledků třebíčských atletů je třeba ocenit finálové umístění Tobiáše Dvorského, který přešel do dorostenecké kategorie teprve před dvěma měsíci, mistrovskou premiéru svěřence Jiřího Březny Michaela Jakůbka, který se na „trojce" zlepšil o sedm vteřin, a nové osobní maximum Martina Bartoše v trojskoku – 12,66.

OBROVSKÁ CHYBA A NÁSLEDNÝ ŠOK

V nádherné ostravské hale měla své čtyři zástupce i Atletika Jihlava. Dorostenka Andrea Zabloudilová se časem 8.17 do finále v běhu na 60 m neprobojovala, a za branami souboje o medailové příčky skončila i trojskokanka Anežka Chlupáčková (10,52 m). Mezi úplnou elitu se naopak dostal Mikuláš Střelec, který v trojskoku zapsal pokus 12,30 a skončil na solidním sedmém místě. Nejvíce si trenér Jiří Švec sliboval od Lucie Pertlíkové, která mezi juniorkami skončila na distanci 60 metrů překážek osmá (9.22). Její doménou však měla být čtyřstovka, v níž díkyvyhranému třetímu rozběhu a času 58.35 bez problémů postoupila do finále.

Jenže místo ataku medailových pozic se tento závod změnil v černou můru! Skvěle rozběhnuté finále skončilo pro jihlavskou atletku nevídaným způsobem a hodně ošklivě. Po seběhu se dostala na průběžné třetí místo a ve chvíli, kdy chtěla začít zrychlovat a atakovat stříbrnou pozici, byla zasažena koulí z vrhačského sektoru! „Byl to šok. Tohle by přitom měla být záležitost, která se hlídá a nesmí se stát! To je ohrožení zdraví dětí," kroutil nevěřícně hlavou Jiří Švec, jehož svěřenkyně upadla, má pohmožděnou nohu a je sedřená od hlavy až k patě. „Je to ohromná chyba toho vrchníka koulařského sektoru, který neuposlechl pokyn přerušit soutěž," zlobil se trenér.

Pertlíkové jistojistě utekla medaile. „Tu vzal čert, hlavní je, aby byla Lucka v pořádku. Psychicky na tom není zrovna nejlíp. I ten, který jí trefil, se z toho málem zhroutil, i když za to nemohl," říká Jiří Švec. „Jinak to byly povedené závody. Ostatní si udělali osobní rekordy, jen škoda, že to dopadlo tak, jak to dopadlo," dodává.