Hráči Univerzity Palackého stáhli vysoké manko, přežili poslední útok Vlků a dotáhli utkání do prodloužení (91:91). V něm byli o kousek šťastnějším týmem. Olomouc si o den později poradila i s Vyšehradem a I. ligu s předstihem zachránila.

Závěr baráže, z níž postoupí dva nejlepší celky, odehrají Vlci 19. a 20. května v domácí hale na Bouchalkách. V sobotu se představí od 18 hodin proti Vyšehradu, o den později je v 10.00 prověří Olomouc. Aby si Vlci zajistili postup do vyšší soutěže, musí buď porazit Vyšehrad o 17 bodů, nebo vyhrát jakýmkoliv rozdílem oba zápasy.

UP OLOMOUC – BK VLCI ŽĎÁR N. S. 99:96 pr.

Hosté přijeli na Hanou bez Strážnického se Šafránkem, do sestavy se naopak vrátil Ondráček. Velké zdravotní problémy sužují už delší dobu i hráče Olomouce, ti se tak postavili Vlkům pouze s osmi basketbalisty. „Sezonu takhle dohrávají, jsou na to zvyklí. Důležité hráče Olomouc měla,“ říká trenér Petr Šilhart.

Úvodní minuty patřily hostům. Do střelecké pohody se rychle dostali Seidler s Bubákem a Žďár vedl 6:14. Olomouc následně zjednodušila hru, využívala sílu svých podkošových hráčů a po trojkách zkušeného, extraligou otřískaného Nováka překlopila skóre na svoji stranu.

„Nástup Olomouce se nám podařilo zachytit. Pomáhali jsme si dobrým útočným doskokem. Od 15. minuty už to byl hlavně boj. Často jsme mohli dát jednoduchý koš, ale selhali jsme a domácí nás za to většinou potrestali,“ upozorňuje Šilhart. Jedním dechem ale dodává: „Na klucích jsem ale pořád viděl obrovský zápal, zaujetí pro hru. Zápas chtěli za každou cenu vyhrát, šli si za tím.“

A to se v průběhu druhého poločasu potvrdilo. Hosté se lépe vypořádávali s pivoty a fyzicky své protivníky přehrávali. V útoku se ke dvěma střelcům přidali Vavřínek s Vencálkem a po jejich trojkách svítil stav 77:87. Zbývaly necelé čtyři minuty do konce. „Skvěle rozehraný duel jsme ale zcela nepochopitelně nedotáhli do vítězného konce. Udělali jsme sérii chyb, za kterou nás Olomouc potrestala. Hráli jsme moc na sebe, špatně faulovali, inkasovali těžké střely a sami nedávali šestky. Vše se sečetlo,“ popisuje Šilhart.

Poslední útok sice měl jeho tým, ke střele ho v laufu hrající Olomouc ani nepustila. V prodloužení skórovali domácí jako první a Žďár už jen dotahoval. Dvakrát se mu to sice povedlo (95:95), závěr už ale opět nezvládl. „Barážové zápasy jsou pro nás zatím velké lekce. Minule jsme hráli příliš individualisticky, dnes si kluci spoustu věcí uvědomili, ale v koncovce jsme naši cestu opustili a tihle soupeři to potrestají. Pozitivní je, že jsme stále ve hře a vše máme ve svých rukách. Navíc budeme hrát dvakrát doma. Věřím, že se o postup i za pomoci diváků, které tímto na vrchol sezony zvu do hlediště, popereme,“ optimisticky uzavírá Petr Šilhart.

Body: Bubák 32, Seidler 30, Vavřínek 16, Vencálek 11, Pospíšil 3, Ondráček 2, Růžička 1, Zezula 1, Malec, Veselý, Stoček. Fauly: 34. Trestné hody: 34/18. Trojky: 8. Po čtvrtinách: 19:20, 43:42, 67:68, 91:91.

Další výsledek: UP Olomouc – Sokol Vyšehrad 78:66

1. UP Olomouc 3 3 0 251:228 6
2. Sokol Vyšehrad 3 1 2 215:219 4
3. VLCI ŽĎÁR N. S. 2 0 2 163:182 2