Vedle celku z Vysočiny se na něm představily další extraligové mančafty. Jednoznačným favoritem byla Plzeň, jejíž sílu v sobotním semifinále okusili právě házenkáři Nového Veselí. V nedělním souboji o třetí místo už ale ovečky kouče Hladíka nedaly sebemenší příležitost Lovosicím a z Chebu se vrátily ověnčeny pomyslným bronzem.

„Semifinálové utkání nás pořád ještě mrzí, ale i tak jsme nakonec spokojeni. Máme třetí místo, i když musím na rovinu říci, že zápas s Lovosicemi o třetí místo vůbec nebyl tak jednoduchý, jak by se podle konečného rozdílu ve skóre mohlo zdát,“ tvrdila na konci turnaje brankářská jednička mezi třemi tyčemi branky Nového Veselí Vít Schams.

SEMIFINÁLE Č. POHÁRU
N. VESELÍ – PLZEŇ 22:29
V prvním semifinálovém duelu byli Západočeši jednoznačným favoritem, házenkáři Nového Veselí však začali skvěle. Po gólech bosenských akvizic Sekuliče a nové posily Birdahiče (rozhovor s ním přineseme ve čtvrtečním týdeníku Vysočina) vedlo mužstvo z Vysočiny po třech minutách 2:0. Plzeň poměrně rychle dvoubrankové manko zlikvidovala, ale Nové Veselí pokračovalo v dobrém nástupu a v 10. minutě Chosik zvyšoval už na 6:3.

„Úvod zápasu byl z naší strany velice soustředěný, hlavně v obraně jsme hráli hodně dobře. Plzeň jsme asi trochu zaskočili naší hrou, ale její hráči poté přidali a potvrzovali, že byli rozhodně nejlepším mužstvem na turnaji,“ složil semifinálovému soupeři svého mančaftu poklonu kormidelník Nového Veselí Pavel Hladík.

Od zmíněné desáté minuty začal aktuální lídr extraligové tabulky kousek po kousku ukrajovat náskok Veselí a v samotném závěru prvního poločasu překlopil pomyslné misky vah na svoji stranu – 11:12. Také vstup do druhé třicetiminutovky se Novoveselským vydařil, nenechávali svého protivníka odskočit do nějakého výraznějšího brankového trháku a ještě ve 40. minutě to po jedné z pěti branek Jakuba Štěrby v tomto zápase bylo jenom o gól – 17:18. Poté už se ale převaha Plzně začala naplno projevovat.

Rampouchy všech velikostí a tvarů se tvoří na skalách lomu při denním tání a následných nočních mrazech.
Bývalý lom ukrývá ledovou krásu

„Vývoj skóre v podstatě úplně přesně vystihoval to, co se na hřišti odehrávalo. Prvních deset minut druhé půle jsme se drželi, kluci se moc chtěli vrátit do zápasu. Bohužel to už ale nešlo, kvalita soupeře byla příliš vysoká. V závěrečné čtvrthodině jsme proto prostřídali sestavu, abychom měli síly na nedělní souboj o třetí místo. Navzdory porážce se nemáme za co stydět, na rovinu musím říci, že jsme prohráli s lepším týmem,“ přiznal trenér novoveselských házenkářů, podle něhož ale v kabině mírné zklamání zavládlo.

„Zklamání určitě bylo, protože v první půlce jsme obstáli, ztratili jsme zápas až v závěrečné čtvrthodině. Jakmile jsme si ale sedli k videu před utkáním s Lovosicemi, bylo vidět, že kluci mají v hlavách, že chtějí uspět. Speciální motivaci jsme pro ně hledat nemuseli.“

Ve druhém semifinálovém utkání se odehrávala vyrovnanější partie. Lovosice v poločase vedly o dvě branky, ale Karviná po pauze přidala a po výhře 29:27 se se stala druhým účastníkem nedělního finálového zápasu Českého poháru.

Sestava a branky: Schams, Studený, Šimovček – Sekulič 7, Štěrba 5/3, Chosik 3, Dolejší 2, Melichar 2, Skalický 1, Živojinovič 1, Birdahič 1, Bartůněk, Krčál, Ptáčník, Štohanzl, Veselý. Vyloučení: 1:2, ŽK: 3:3. Diváci: 600. Poločas: 11:12.

BOJ O 3. MÍSTO
LOVOSICE – N. VESELÍ 25:32
Podobně jako v semifinále, také v neděli patřil házenkářům Nového Veselí vstup do utkání. Prakticky od první minuty byli ve vedení, přičemž zřejmě klíčové okamžiky utkání přišly mezi 4. a 12. minutou. Během této osmiminutovky totiž celek z Vysočiny odskočil z remízového stavu 2:2 do vedení 9:2! Lovosickým Lovcům se ani do konce poločasu nepodařilo dostat do tempa natolik, aby nepříznivé manko alespoň zkorigovali. Naopak, po dalších brankách v jejich síti se šlo do šaten za stavu 17:8 ve prospěch svěřenců Pavla Hladíka.

„Velice dobře jsme se na to utkání připravili, dali jsme tomu v přípravě opravdu hodně času. Podle mého výkon Lovosic trochu ovlivnilo i to, že před rokem pohár vyhráli a neměli takovou motivaci do boje o třetí místo. Možná i to ovlivnilo nástup do zápasu, který jsme měli doslova raketový, navíc trenér Lovosic nechal odpočívat některé opory po sobotní prohře s Karvinou. To ale nijak nesnižuje náš výkon, přehrávali jsme je ve všech činnostech,“ pochvaloval si lodivod Sokola.

Divoké prase - ilustrační foto.
Na Žďársku byl loni uloven rekordní počet divokých prasat

Také ve druhé půli měli navrch hráči Nového Veselí. Lovci sice korigovali na pětibrankový rozdíl 18:23 ve 43. minutě zápasu, blíže k tělu si je ale házenkáři z Vysočiny nepustili. Hlídali si bezpečně výsledek zápasu a nakonec slavili třetí místo v Českém poháru mužů po výhře 32:25.

„S konečným třetím místem jsme samozřejmě velmi spokojeni. Je to pro všechny hráče obrovská zkušenost, jsme moc rádi, že jsme si v Chebu mohli zahrát. Zaplněná hala, bouřlivá atmosféra, nasazení, kvalitní soupeři. Pro náš mladý mančaft jsou to zkušenosti do budoucna, věřím, že je zhodnotíme už v jarní části extraligové sezony,“ vyslovil své přání Hladík.

Obhájce loňského vítězství v Českém poháru tak letos odjel z Chebu bez pódiového umístění, házenkářům Lovosic nakonec patřila velice nepopulární čtvrtá příčka. Naproti tomu bronz s házenkáři Nového Veselí oslavil jejich věrný fanclub, jehož členové neváhali vyrazit ani do Chebu.

„Bylo tam dvacet členů fanclubu, kteří nám moc pomohli. Obětovali tomu celý víkend, jsme rádi, že jsme jim mohli poděkovat naším dobrým výkonem. Naladili jsme se na začátek jarních odvet, což je dobře pro sobotní zápas s Karvinou,“ dodal Pavel Hladík.

Sestava a branky: Schams, Studený – Štěrba 10/4, Chosik 5/2, Skalický 4/0, Bartůněk 3, Sekulič 2, Ptáčník 2, Melichar 1, Nedvěd 1, Štohanzl 1, Živojinovič 1, Dolejší 1, Krčál 1, Veselý, Birdahič. Rozhodčí: Hájek, Macho. Vyloučení: 4:5. ŽK: 1:3. ČK: 0:1 (43. Živojinvič). Diváci: 620. Poločas: 8:17.

Ilustrační foto.
Provozovatel bioplynové stanice dostal stotisícovou pokutu