Vše začalo týmovými sprinty volnou technikou, dvojice Martina Chrástková, Šárka Klaclová nestačila pouze na týmy Jablonce (Janečková, Moravcová) a Jilemnice (Schützová, Charvátová). Získala tak cenný skalp Trutnova v sestavě s nejlepší českou běžkyní Evou Nývltovou.

Obě novoměstské lyžařky, doplněné o dorostenku Karolínu Ostrejšovou, zazářily potom ve štafetě na 3x3,3 km klasicky. Doběhly si pro stříbrnou medaili a k senzačnímu zlatu jim chybělo málo. Jablonecká Boudíková totiž na první úseku zabloudila a Moravcová na druhém zase spadla. Pověst favorita tak zachraňovala ve výborné formě běžící Ivana Janečková.

„Umístění je o to cennější, že za našimi děvčaty skončilo družstvo Královéhradeckého kraje s reprezentantkami Grohovou a Nývltovou a také družstvo Jilemnice rovněž s dvěma děvčaty z reprezentačního výběru,“ radoval se předseda SK Nové Město na Moravě Josef Krška.

Ten měl uznání i pro mužské trio, které skončilo třetí za dvěma libereckými štafetami. „Také muži v sobotu ve štafetách nezklamali. Augustinák, Šrail a Ročárek získali bronzové medaile za dvěma družstvy Dukly Liberec a druhá štafeta ve složení Krška, Jurovatý, Kura skončila pátá z celkového počtu dvaadvaceti startujících štafet.“

V individuálních závodech volnou technikou však novoměstští vyslanci vyšli naprázdno. V bruslařské desítce skončil Ročárek sedmý, Augustinák osmý a Krška jedenáctý, na ženské pětce Chrástková pátá a Klaclová mezi juniorkami šestá.

Do závodu mužů se přihlásil i žďárský běžec Martin Koukal, který se v této sezoně věnoval dálkovým běhům. O fous mu utekla bronzová medaile.

„Na mě to bylo najednou už moc krátký, když celou sezonu jezdím úplně jiné štreky. Ale jsem docela spokojený,“ bral bramborovou příčku s nadhledem Koukal.

Seriál MČR, který zahájily na začátku závody v Novém Městě na Moravě, vyvrcholí o víkendu v Horních Mísečkách maratony.