Žďárský trenér Vlastislav Křišta sice v záchranu před vstupem do soutěže příliš nevěřil, nakonec byl ale s účinkováním svého týmu velmi spokojen. Basketbalový klub uzavřel sezonu s bilancí 12 výher a 10 porážek.

„Chtěli jsme se zachránit a tento cíl jsme beze zbytku splnili. Sice jsme se dostali do skupiny o udržení, ale tam jsme dokázali, že tým sílu má. Musím uznat, že mě holky mile překvapily,“ těší zkušeného kouče, jehož výběr nepoznal v závěrečných bojích o třetí nejvyšší soutěž v zemi přemožitele.

Žďár vstoupil do ligy sebevědomě. Po úvodní porážce dvakrát vyhrál. Poté ho sice zpomalily dvě smolné prohry v prodloužení, ale ještě v polovině prosince držel vyrovnanou bilanci pěti výher i porážek. Závěr základní části mu však výsledkově nevyšel a zakončil ji na předposledním osmém místě, když odešel z šestnácti utkání desetkrát poražen.

Sestava týmu okolo nestárnoucí nejlepší střelkyně Věry Stočkové ale prohrávala velmi těsnými výsledky. Hned šestkrát padla o šest a méně bodů. „Asi jsme si vybrali nováčkovskou daň, protože v koncovce jsme zvládli jen jedno ze sedmi utkání. A to je prostě málo. Vyloženě zklamaný jsem byl během sezony jen po debaklu v Havířově, kde jsme prohráli 44:76,“ říká Vlastislav Křišta.

Pro mladý mančaft byl podle něj značným přínosem příchod extraligových juniorek.

„Hned od začátku přišla Gregarová s Holéczyovou. V průběhu sezony ještě naskočila Vítová a musím říct, že pro nás byly velkým oživením. Hlavně Gregarová s Vítovou, které hrály pravidelněji, rozhodně nebyly do počtu. Často patřily k nejlepším střelkyním a kostře týmu, jež skok do vyšší soutěže zvládla dobře, pomohly,“ vyzdvihuje kouč.

V příští sezoně by Žďár mohl pomýšlet na vyšší příčky. „To je otázka do diskuze. Uvidíme, jak se holky zabydlí na vysoké škole, a kdo další k nám přejde z juniorek. Ambice pro příští sezonu příliš měnit nehodlám, klíčová bude záchrana, ale když jsem soutěž letos viděl, klidný střed druholigové tabulky by se dal uhrát,“ uzavírá.


konečná tabulka sk. o udržení

15. ŽĎÁR N. S. 8 8 0 608:411 16
16. Trutnov B   8 6 2 551:467 14
17. Varnsdorf   8 2 6 490:569 10
18. Kladno       8 2 6 470:553 10
19. Klatovy      8 2 6 505:624 10