Novoměstské závody Tour de Ski nabídnou přehlídku kompletního výkvětu současné absolutní světové špičky. Všechny závody se počítají samostatně do Světového poháru a při účasti kompletní elity nejlepších světových lyžařů běžců a atraktivních finančních odměnách budou vrcholem letošní sezony. O závody Tour de Ski v Novém Městě na Moravě je mimořádný mediální zájem.

V tiskovém středisku se akreditovalo 180 novinářů, fotografů a rozhlasových a televizních komentátorů. Navzdory vánočním svátkům panoval na lyžařském stadionu i na tratích od časného rána už čilý pracovní ruch. Tratě jsou dokonale připraveny, je na nich až 80 centometrů vysoká vrstva technického sněhu.

Pro závody v Novém Městě na Moravě jsou připraveny okruhy v délkách 3,3 a 3,75 kilometru. “Na Štědrý den večer se ještě telefonicky ozval pan Capol, že by chtěl nachystat pro úvodní prolog ještě okruh v délce 1,2 kilometru. Tak jsme vytvořili ještě propojku, kterou jsme púvodně nabízeli,” řekl předseda organizačního výboru Petr Honzl.

Jürg Capol

Muži pojedou při páteční prologu závod na 4,5 kilometru na okruzích 3,3 a a 1,2 kilometru a na ženy čeká jeden okruh v délce 3,3 kilometru. Navíc je z umělého sněhu vytvořena 450 metrů dlouhá stopa na rozjíždění běžců.

Technický sníh začali pořadatelé vyrábět od pátku 14. prosince. “Využili jsme příznivé podmínky, sněhová děla se zastavila jen na pár hodin. Celkem je použito na tratích a stadionu 25 tisíc kubíků technického sněhu,” poznamenal šéf traťařů v Novém Městě Stanislav Buchta.

Novoměstské tratě už testoval Vít Fousek, který bude připravovat českým reprezentantům na závod lyže. “Tratě jsou dokonale připravené, nabídnou výborné závody,” tvrdí Fousek.

Parkoviště před hotelem Ski už zaplnily televizní přenosové vozy. Kromě šesti vozů České televize dorazilo už v úterý do Nového Města ještě dalších šest vozů německé televize ZDF, která bude rovněž z prvních čtyřech závodů na sklonku roku pořizovat přímé přenosy.

zdroj: www.zlatalyze.cz

Čtěte také:

Seriál článků o Zlaté lyži