Tehdy se ale psal rok 2005 a od ambiciózního plánu k realizaci vedla trnitá cesta. „Jiřímu Hamzovi patří velké poděkování, protože jeho maketa se stala realitou. Postupně na sebe navalil další partu bláznů a šli jsme všichni do toho," říká Václav Fiřtík, prezident Českého svazu biatlonu.


A tak teď Česko může stát před historickým milníkem. Světový šampionát v biatlonu se na našem území uskuteční vůbec poprvé. „Projednávali jsme to postupně se šesti ministry, musím pochválit politické reprezentanty," říká Jiří Hamza. „Opravily se železnice a silnice, aby se tu akce mohla konat. Spoustu práce udělali i lidé z Nového Města na Moravě, na ty nezapomeňme," dodal.

Rozpočet šampionátu činí přibližně 192 milionů korun – plus minus pět procent. „Veřejné zdroje se pohybují v menší polovině, z těch soukromých musíme vygenerovat zhruba 100 milionů, ale mohu říci, že se nám toto dílo podaří," dodává Hamza a zároveň ujišťuje: „Rozhodně neskončíme v minusu. Po mistrovství světa v Liberci si ani nic jiného nemůžeme dovolit. Případný zisk bude dán do rozvoje sportu."

Nové Město na Moravě se v těchto dnech významně rozroste. Do dějiště šampionátu totiž dorazí sportovci 43 zemí – 377 biatlonistů, 395 členů týmů a média. Celkem je akreditováno 
zhruba 3 400 lidí a dalších 1 400 z organizačního výboru.

A ti nejsledovanější? Světového šampionátu se celkem zúčastní jedenáct českých reprezentantů – šest mužů a pět žen. Organizátoři mají odpovědi na všechno – snad i na nepřízeň počasí. „Navezli jsme třicet kamionů štěpky, abychom byli připraveni na variantu tepla. Postupujeme podle předpovědi a podle ní by nad nulou mělo být jen jeden den," popisuje připravenost Hamza.


A co je jedním z cílů pořadatelů? „Jdeme po Ruhpoldingu, který je Mekkou biatlonu, a chceme mu být rovnocenným partnerem. A já si dovolím říct, že budeme."

Očekávání překonal i předprodej vstupenek. Pořadatelé v něm chtěli udat 80 tisíc lístků. Tato hranice však byla překonána už před deseti dny. „Na první den zbývá posledních řádově 400 vstupenek na tribunu, první den by měla být Vysočina arena plná," líčí šéf organizačního výboru.


„Pokud naši sportovci získají medaile, může se stát biatlon dominantou zimních sportů. Teď je na nás, bafuňářích, abychom toho dokázali využít."

Přestože je šampionát pečlivě připravený, organizátoři žádají fanoušky, aby do areálu přicházeli včas. Kdyby totiž pětadvacet tisíc lidí dorazilo v jednu chvíli, průchod turnikety by zabral zhruba čtyři hodiny. I kvůli kontrolám. Do areálu se nesmí s láhví tvrdého alkoholu. „Ale malou placatku jim nezakážeme," usmívá se Jiří Hamza.

Fanoušci, kteří dorazí nejdříve, se nudit nebudou. Připraven je totiž bohatý doprovodný program, včetně koncertů známých kapel v čele se skupinou Chinaski.
Nezbývá než držet pěsti a hnát úspěšné české biatlonisty za cennými kovy.