Rodačka ze Žďáru nad Sázavou zatím nezažívá podařený start do nového ročníku Světového poháru. Na vině jsou však přetrvávající zdravotní potíže, které několikanásobnou olympijskou medailistku sužují. Nastupující viróza a bolesti zad trápily Sáblíkovou už před týdnem v nizozemském Heerenvenu. Tomu také odpovídaly výsledky – až sedmnácté místo na patnáctistovce a sedmá příčka na třech kilometrech. Po necelých čtyřech letech se tak poprvé stalo, že Martina Sáblíková na trojce nebyla na stupních vítězů.

V Norsku proto česká rychlobruslařka vynechala sobotní závod na 1 500 metrů a šetřila tak síly na svoji oblíbenou pětikilometrovou trať. A vyplatilo se, rychlejší než Sáblíková byly pouze dvě závodnice. „Byla jsem moc ráda, že se mi to povedlo. Poté, co jsem dojela a viděla jsem tam druhé místo, počítala jsem s tím, že budu pátá nebo šestá. Ani jsem proto nečekala na vyhlášení,“ usmívala se třicetiletá Češka.

Jistý Pchjongčchang

Pro Sáblíkovou měl bronz z Norska ještě jeden význam, možná důležitější než samotné umístění. Třetím místem si totiž vybojovala jistotu účasti na pětikilometrové trati pro únorové olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu. Rychlobruslařky nyní čeká dvoutýdenní pauza, začátkem prosince budu závodit v kanadském Calgary.

Ilustrační foto.
Ve Žďáře se utkají nejlepší čeští šipkaři