„Aby před nástřelem padaly kroupy, to jsem ještě fakt nezažila,“ posteskla česká reprezentantka.

Ve velmi složitých podmínkách dlouho sahala po kvalifikaci do nedělního závodu s hromadným startem, ale čtyři trestná kola po dvou položkách ve stoje šanci odstřelila. „Já jsem ráda, že jsem tady v Novém Městě po děsivém začátku v sezoně dvakrát bodovala. Tohle by bylo nad plán, ani nevím, kde bych na to vzala ještě síly,“ přiznala Charvátová.

Biatlonista Ondřej Moravec
Biatlonista Moravec si zajistil start v hromadném závodě

Velkou stíhací jízdu předvedla Dorothea Wiererová, vedoucí žena Světového poháru, která ukrajovala ze své ztráty a na druhou stojku už přijela první. Tentokrát však svou střeleckou převahu nepotvrdila a kromě jedné chyby byla při poryvech větru i pomalejší časem. V cílové rovince pak souboj o vítězství prohrála. „Jsem opravdu velmi špatný sprinter,“ smála se.

Podruhé v Novém Městě a v kariéře tak závod SP vyhrála Marthe Röiselandová (více známá pod svým dívčím jménem Olsbuová). „Po sprintu jsem byla nervózní, ale snažila jsem se soustředit sama na sebe. Měla jsem neuvěřitelné lyže a ty mi pomohly k triumfu,“ radovala se sympatická Norka.

Další Češka Eva Puskarčíková skončila padesátá, Veronika Vítková závod nedokončila. Český tábor totiž postihly velké zdravotní problémy. Kvůli střevní chřipce visí otazník nad startem v dnešním závodě nad Ondřejem Moravcem.

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Röiselandová (Norsko) 29:53,5 (2), 2. Wiererová (Itálie) -0,2 (1), 3. Öbergová (Švédsko) -4,7 (1), 4. Vittozziová (Itálie) -53,9 (1), 5. Dahlmeierová -54,2 (2), 6. Hinzová (obě Německo) -55,8 (0), …34. Charvátová -3:13,0 (5), 50. Puskarčíková -5:15,5 (5), Vítková (všechny ČR) nedokončila.

Biatlonová lavička je k vidění ve Žďárské ulici.
OBRAZEM: Čeští biatlonisté mají v Novém Městě svou vlastní lavičku