„Jsem šťastný. Vůbec jsem to nečekal. V Bodenmais se mi nikdy nedařilo, navíc mám v nohách hrozně moc závodů. Už jsem ani nedoufal, že by to na nějaký dobrý výsledek mohlo vyjít," skromně popisoval účastník nedávného Vasova běhu své bezprostřední pocity a s klidem dodal: „Nakonec se to po sobotě docela vydařilo."

Úspěšný den pro SK Nové Město na Moravě završila Adéla Boudíková, která opanovala doprovodný závod na 24 km klasicky.

Výhra ve skejtu

Zlaté základy položil šampion z Vlachovic v sobotní skejtu. Na čtrnáctém kilometru odpadl z elitní skupiny Němec Freimuth a postupně i další lyžaři.

K cílové čáře pelášili pohromadě pouze Němci Daniel Herzog, Toni Escher a nezastavitelný Jiří Ročárek. Ve sprintu zbylo nejvíce sil právě borci z Vysočiny. „Bylo to jenom o desetinu. Strašně těsné," oddychl si spokojeně.

Náskok zcela vyčerpaný udržel

V neděli nechtěl Ročárek ponechat nic náhodě a hned od začátku diktoval tempo. Z čelní skupiny se rychle odtrhl a vybudoval si luxusní náskok. Druhý Freimuth, který doběhl na Vasově běhu 34., na něj ztrácel v polovině závodu přes půl minuty, třetí Radek Šretr zaostával o propastné tři minuty.

Poté však začal Freimuth zrychlovat a jako jediný doháněl ztrátu na lídra. „Byl jsem v očekávání, jestli to vydržím. Opět jsem jel bez mázy soupaží, profil tratě udělali ještě náročnější než obvykle, takže asi po 30. kilometru mi začaly docházet síly. Cíl jsem vyhlížel každým metrem," vzpomínal Ročárek na těžké chvíle.

Zhruba osm kilometrů před cílem byl totiž náskok ten tam. „Jen se kolem mě prohnal. Věděl jsem, že na něj mám něco přes minutu ze soboty, snažil jsem se k němu přibližovat očima, pomalu jsem už ale přestával věřit, že náskok udržím. Naštěstí závěr byl spíš po rovině nebo z kopce, ukočíroval jsem to," rozpovídal se.

Čtyři kilometry před koncem už Ročárek ztrácel 29 vteřin, do cíle ale nakonec dorazil se ztrátou pouhých 35 a mohl se začít radovat.

Místo zaslouženého volna si ale možná konec sezony zpestří ještě nedělním startem na Horních Mísečkách. „Honza Šrail se mě ptal, jestli bych s ním nejel bruslařský závod ve sprintu dvojic na mistrovství ČR. Přislíbil jsem mu to, ale v týdnu se teprve rozhodnu podle toho, jak budu vypadat," uvedl čerstvý mistr Evropy.

Jeho přítelkyně Adéla Boudíková se v Německu připravovala na závěrečný závod série Ski Classics. Výhru zaznamenala v tréninkovém tempu. „Nejbližší norský Birkebeinerrennet vynechám, pojedu až ten poslední ve Švédsku. Doufám, že se v nejlepší desítce i tak udržím," přála si osmá žena celkového pořadí.3

--------------

Výsledky:

Skadi Loppet, 32 km volnou technikou: 1. Jiří Ročárek (Fischer Racing Team) 1:20:49,3 hod., 2. Daniel Herzog, (Něm., ZollSkiteam) +0,1, 3. Toni Escher (Něm., Fischer Racing Team) +0,2, … 7. Thomas Freimuth (Něm., xc-ski.de Skimarathon Team) +1:08,4, 8. Jan Šrail (SK Nové Město) +2:52,9, 14. Jan Krška (Fischer Racing Team) +5:14,1.

Skadi Loppet, 42 km klasicky: 1. Thomas Freimuth 2:02:02,1, 2. Jiří Ročárek +35,3, 3. Radek Šretr (Yoko Team) +6:05,3, …, 30. Jan Krška +16:51,7.

Celkově: 1. Jiří Ročárek, 2. Thomas Freimuth +33,1, 3. Toni Escher +6:38,5.

Závod žen na 24 km klasicky: 1. Adéla Boudíková (Fischer Racing Team) 1:17:42.