Byl jste zklamaný po smolné kvalifikaci ve sprintu?

Mrzí mě, že jsem diváky moc nepotěšil. Doufal jsem, že by mohla být stopa trochu měkčí, jenže to nakonec moc nepovolilo. Na mě to byla až moc rychlá trať. Co se dá dělat, měl jsem být rychlejší než osm lidí.

Týmový sprint vám ale vrátil náladu, že?

Já ji mám dobrou i tak. Ale ano, brambora určitě chutná.

Nemrzí vás, že to byla právě „jen" ta čtvrtá příčka?

Každý by chtěl samozřejmě vyhrávat a ani já nejsem výjimkou. Když se však reálně podíváme na možnosti, tak tohle bylo maximum, co šlo. Tohle byl vyhraný souboj o čtvrté až sedmé místo.

Před vámi byly dvě norské štafety. V Soči bude moci startovat za každý stát jen jedna…

(smích) Při stejném průběhu by to bylo třetí místo. To bych samozřejmě bral. Moc bral.

Bude aspoň nějaká umírněná oslava?

Jo, já si lehnu. (smích)

Stačil jste dobře zregenerovat tělo během pauzy před semifinále a finále?

Nějaké síly jsem načerpal. Spravil nás masér a všechny ty přístroje, co tady na to máme.

Servismani předpokládali, že většina běžců použije do klasického závodu lyže na bruslení…

Největší roli hraje, jakou má sníh vlhkost. Kdyby to byla taková ta čvachta, bylo tepleji a svítilo do toho slunce, tak bychom zvolili skejtové lyže. Stoupací vosk by ztratil své přednosti a vadil by skoro všude. Já jsem si ale myslel, že to bude takhle vypadat a půjde se do skejtů.

Bylo to rozhodnutí vašeho týmu, nebo jste reagovali na rozhodnutí ostatních?

Já jsem si myslel, že pojedu soupaž, ale kdybych tam byl jediný, tak by to nebylo dobře. Sám bych do takové akce nešel. Takže ano, rozhodli ostatní.

Neměl jste problém s odrazem?

Bylo pro mě těžké se srovnat s technikou. Martin vypadal, že to má všechno pod kontrolou, to já to tak pod kontrolou neměl. Musel jsem se dost často spolehnout na ruce, ale to naštěstí fungovalo dobře. V lese nahoře byla rychlá zatáčka, některá místa byla zledovatělé. Na klasických lyžích není odraz tak suprový. Hattestad nebo Rusové tam mazali soupaž, ale to nebylo nic pro mě.

Co jste si říkal při srovnání startovní listiny na Tour de Ski a teď?

Že to je úplně jiný svět. Ve Val di Fieme vylezl na sjezdovku jen jeden Číňan a Bajčičák. Z devadesáti pěti procent to bylo nyní jinak.