Českou republiku na Slovensku reprezentuje 22 závodníků. V tomto výběru figurují novoměstští běžci na lyžích Šárka Klaclová a čerstvý mistr republiky Jan Šrail. Nechybí ani dva odchovanci klubu Petr Kutal (severská kombinace) a Michal Žák (biatlon).

Univerziáda se měla původně celá konat ve španělské Granadě, ta ale nedokázala zajistit sportovně-technické a organizační podmínky pro uspořádání některých soutěží, a tak se po šestnácti letech částečně vrátila na Slovensko. Na Pyrenejském poloostrově se uskuteční druhá část akademického šampionátu od 4. do 14. února (krasobruslení, short track, curling, hokej, alpské lyžování, akrobatickém lyžování a snowboarding).

Své zástupce bude mít ve Španělsku i SKLH Žďár nad Sázavou, který bude v ledním hokeji reprezentovat brankář Jiří Sláma a obránce Josef Kolda.

Ve třetí desítce

V nedělním programu se představila Šárka Klaclová a biatlonista Michal Žák. Jednadvacetiletá Klaclová ve sprintu volnou technikou na 1,4 km postoupila z kvalifikace 26. nejrychlejším časem, cesta vyřazovacími jízdami pro ni ale skončila hned ve čtvrtfinále, v němž obsadila poslední šesté místo a celkově skončila 27.

Třiadvacetiletý Žák naskočil v Osrblie do individuálního závodu na 20 km. Po dvou bezchybných položkách figuroval na 16. místě, ale tři nesestřelené terče z deseti zbývajících ho odsoudily do středu startovního pole na 25. příčku.

Medailová radost

Hned svůj první start mezi akademiky proměnil Jan Šrail v umístění na stupních vítězů. Ve smíšených týmových sprintech klasickou technikou potvrdil současnou formu a společně s Karolínou Grohovou vybojoval bronzovou medaili. Češi nestačili jen na dva ruské výběry.

V pondělí se poprvé poměřili i sdruženáři. Petr Kutal vybíhal po skoku z osmého místa s odstupem 69 sekund. Na bronz ztrácel 37 vteřin. Na desetikilometrové trati své manko na slabšího lídra umazával a na mezičase 3,5 km už ztrácel na vedoucího závodníka jen 43 sekund, poté ale z desáté pozice odstoupil.