S velkou nadějí na Brazílii vzhlížela univerzální žďárská běžkyně Kristiina Mäki. Nakonec marně. Na kontinentálním šampionátu v Nizozemsku si nakonec vybrala běh na 5 000 metrů, ale sen si nesplnila.

Zhruba v polovině závodu však začala ztrácet kontakt s čelní skupinou a nakonec z toho bylo deváté místo v čase 15:52.90. „Spokojená rozhodně být nemůžu. Úkol byl jasný, držet se co nejdéle s hlavní skupinou, a to jsem nesplnila. Tempo bylo hodně nerovnoměrné, což není úplně pro mě. Věřím, že na příštím šampionátu budu výrazně lepší," uvedla pro web atletika.cz. Na vítěznou Turkyni Canovou ztratila více než 34 sekund.

Medailový sen chtěl žít i havlíčkobrodský zápasník Petr Novák. Jenže dlouhou dobu užíval meldonium, které se ocitlo od Nového roku na seznamu nedovolených látek. Problém? Dlouho se drží v těle i po vysazení. „Lék, ve kterém je meldonium obsaženo, mi byl doporučen už při loňských Evropských hrách v Baku jako ochrana srdce ve chvíli, kdy jsem u sebe pociťoval přicházející chřipku, ale potřeboval jsem naplno trénovat před soutěží." K meldoniu, respektive léku s ním obsaženým, se prý ještě jednou vrátil. „Nikdy jsem jej neužíval pravidelně, ale v prosinci loňského roku, když jsem se připravoval na lednové soutěže, jsem jej opět užíval během chřipky," přiznal.

Série zdravotních problémů pak „položila" žďárského judistu Davida Pulkrábka.

„Měl jsem angínu, potom streptokoka a další problémy, nemohl jsem se toho zbavit. Poté jsem si natáhl vaz v koleně, přišel jsem o olympijské kempy, byl jsem frustrovaný, prožil jsem si prostě špatné období," vypráví judista.

Kvůli svému zaměření a skladbě disciplín pak takřka nulovou šanci měla světelská dráhařka Jarmila Machačová, bývalá mistryně světa v bodovačce.