Třetí ročník soutěže rozhýbal ve dvou sportovních halách na Žďársku zhruba dvě stě malých házenkářů z celého Česka. Slavnostní zahájení, zápasy základních skupin či All Star Game exhibice včetně autogramiády byly na programu včera, dnes se v obou místech odehrají všechny semifinálové duely, stejně jako střetnutí o třetí příčku.

Sportovní liga ZŠ.Zdroj: archivFinálové utkání už nejúspěšnější družstva absolvují v hale v Novém Veselí, která pojme na 400 diváků. Dívky začaly v 11.30, chlapci ve 12.30 hodin. Oba boje měl nabídnout na televizních obrazovkách v přímém přenosu kanál ČT Sport.

Patronem Sportovní ligy základních škol je odchovanec Sokola Nové Veselí, v současné době hráč Dukly Praha David Šůstek.

Jedeme na titul, řekla po zahájení turnaje zlínská házenkářka Anna Neubauerová

Žďár nad Sázavou – „Vítězové jste všichni, protože být mezi dvanácti nejlepšími, je přece úžasná věc. Ať se vám ve Žďáře nad Sázavou daří," popřála ve čtvrtek odpoledne všem účastníkům republikového finále v házené Jana Fialová, radní Kraje Vysočina.

Republikového finále Sportovní ligy základních škol se účastní šest nejlepších chlapeckých a stejný počet dívčích družstev z celé České republiky v kategorii staršího žactva. Prvnímu zápasu, do kterého ve sportovní hale „Na Bouchalkách" nastoupili kluci ze Základní školy Újezd u Brna proti chlapcům ze Základní a Mateřské školy náměstí Svobody v Praze, předcházel nejenom společný nástup či sliby hráčů i rozhodčích, ale rovněž česká státní hymna v podání žákyň Základní umělecké školy Františka Drdly i hymna Asociace školních sportovních klubů „Sportuj ve škole".

Za zahájený pak prohlásil samotný turnaj o Pohár ministryně školství Luboš Straka, ředitel republikového finále v házené. „Házenkářské soutěže Sportovní ligy základních škol zaznamenaly nárůst účastníků. V loňském ročníku se do nich zapojila družstva ze 192 škol, v právě probíhajícím už jich bylo 203. V 61 okresních kolech v celé republice si zahrálo 2 233 dětí," přiblížil statistiku Luboš Straka.

Typická situace pro levou spojku Davida Šůstka: Náskok, tvrdý projektil z pravačky a... míč se třepotá v síti.
Házenkářské finále Sportovní ligy si rozdělí dvě města

Na slavnostním zahájení se svým týmem nechyběla ani Anna Neubauerová ze zlínské Základní školy Křiby. Dívka se házené věnuje devět let. „Ke sportu mě přivedl táta na doporučení kamaráda. Nikdy jsem neuvažovala o tom, že bych házenou opustila. Líbí se mi na ní to, že je kolektivním sportem, hraje se fair play. Házenkáři jsou prostě fajn lidi," podotkla mladá sportovkyně. Do republikového finále se hráčky ze Zlína dostaly letos potřetí, dvakrát již soutěž vyhrály. „Jedeme na obhajobu," dodala s úsměvem Anna Neubauerová.

S tou nejlepší ambicí přijely do Žďáru také žákyně Základní školy Masarykova ve Velké nad Veličkou. „Před dvěma lety jsme byly třetí. A letos? Nejlépe první," poznamenala Veronika Štipčáková. Házená je pro ni sportem číslo jedna osmým rokem. „Skupina je těžká. Budete dělat vše proto, aby se nám podařilo dojít aspoň do semifinále. A pak popřípadě do boje o třetí místo. To by nás potěšilo," mírnil trochu nadšení své svěřenkyně Veroniky trenér Stanislav Dufek s tím, že na vítěze tipuje právě Zlín.