První otázku asi stoprocentně tušíte. Jaký je aktuální stav vašeho zraněného kolene?

Stav se zlepšuje, i když to jde trochu pomaleji, než jsem čekala. Nevím ještě přesně, jak dlouho bude omezení trvat, jde to docela pomalu. Věřím však, že do únorového mistrovství světa bude všechno v pořádku.

Jak léčíte bolavý úpon? Klidem?

Volno jsem měla doteď, nyní už naopak musím začít něco dělat. Vzhledem právě k mistrovství světa si nemohu dovolit dlouho zahálet. Speciálně zraněnému kolenu se věnujeme každý den, ať masážemi, nebo různým cvičením. Při bruslení samotném už to téměř nebolí, ale jsou aktivity, při kterých ho cítím pořád.

Byť zraněná, potvrdila jste na podzim potvrdila letošní status quo a neprohrála jediný dlouhý závod v kalendářním roce. Cítila jste se po zmíněném volnu silnější?

Musela jsem odpočívat právě kvůli zranění. Měla jsem volno deset dní před posledním svěťákem, po něm asi další čtyři dny, pak jsem teprve začala zkoušet pomalu bruslit a volně jezdit na kole. A pokud jde o tu bilanci, ta mě ohromně těší. Jak člověk stárne, o to více si každé vítězství užívá.

Musela jste kvůli zranění měnit tréninkové zvyklosti. Jak?

Nedělám žádné prudké rozjezdy, většinou najíždím do rychlosti postupně. Po Vánocích, až se vrátíme do Itálie, už přijde vyšší zátěž.

To ale bude až za týden, nyní vás čekají Vánoce. Kde je strávíte?

Samozřejmě budu doma s rodinou. Moc se těším.

Jste přes svátky asketická, nebo se dokážete odvázat?

Je pravda, že čtyřiadvacátého se nehlídám a prožívám ten den naplno. Jím to, co všichni. Přes svátky si moc užívám, že jsme doma pohromadě. Takže když si pustí třeba v televizi pohádku, kterou nemám ráda, stejně tam budu s nimi sedět a jen tak klábosit.

Takže se dá říci, že vánoční pohodu vychutnáváte plnými doušky.

Určitě. Já jsem třeba teď ohromně moc ráda, že na Vysočině, nebo alespoň u nás ve Žďáře, máme sníh. Sice jenom poprašek, ale po třech nebo čtyřech letech je tam bílo. To město se jakoby rozsvítí, je to fakt krása, a Vánoce jsou i veselejší.

Celou sezonu trávíte po boku trenéra Petra Nováka. I od něj si na Vánoce ráda odpočinete? Jak dlouho jej neuvidíte?

Je pravda, že Petrovi Ježíšek nějaký balíček také nadělí. (směje se) Takže nejen proto ho na Štědrý den navštívím. Netajím, že si ráda i od něj odpočinu, ale zase Vánoce jsou o setkávání, takže se určitě alespoň na chvíli sejdeme a popřejeme si pěkný svátky.

Jak jste naznačila, domácí pohoda vám dlouho nevydrží…

To je pravda. Už dvacátého šestého prosince odjíždíme do Itálie, kde se začneme připravovat na další závodní program.

Nový rok tedy slavit nebudete?

To už je mnohaletá rutina. S týmem počkáme na půlnoc, symbolicky si připijeme a hned ráno jdeme na led.

Zmiňovala jste jako svůj cíl mistrovství světa. Ale už šestého ledna startuje mistrovství Evropy. To bude vynechávat?

Zatím si tím nejsem jistá. Samozřejmě se na „Evropu" chystám. Na druhou stranu zatím nelze přesně odhadovat, jak na tom budu zdravotně. Uvidí se až podle pocitů při tréninku po svátkách. Měli bychom tam odjíždět druhého ledna, takže na definitivní rozhodnutí je čas.