Pokud se ale oprostíte od pouhého výsledku, bylo střetnutí 19. kola něčím odlišné. Litovel, mimochodem mužstvo, proti kterému Maternovi borci dosud nikdy nebodovali, v závěru vedla už o tři góly, ale fantastický obrat ze stavu 20:23 na 24:23 předznamenala onen rozdíl od předcházejících měření. Utišit 300 bouřlivých fandů se sice deset vteřin před koncem povedlo vyrovnávajícím gólem, ale hrdinou okamžiku se stal domácí Martin Hajčman, jenž s klaksonem proměnil možná klíčový gól v cestě za záchranou soutěže.

Po třetí jednobrankové výhře v řadě si tak ostřílený kouč Ladislav Materna mohl zhluboka oddechnout. „Jsem strašně šťastný, že se nám konečně podařilo vyhrát takovéto vyrovnané utkání a to ještě před domácím publikem. Podali jsme kolektivní srdnatý výkon s touhou po vítězství. Litovel má výborné družstvo a díky tomu mohli diváci sledovat nejkrásnější utkání sezony,“ řekl navýsost spokojený kormidelník.

Do konce I. ligy už zbývají pouhá tři kola a v napěchované tabulce a při těžkém losu, který Novoveselské čeká, by právě tyto body mohly mít cenu zlata.

I. LIGA

NOVÉ VESELÍ – LITOVEL 25:24

V úvodu utkání dominovala výborná hostující obrana, která blokovala střelbu novoveselských spojek. Za ní pak kraloval velmi dobře chytající brankář a díky tomu také Litovel vedla v 18. minutě 9:5. Zrychlený domácí přechod do útoků přinesl své ovoce a v poločase svítil na tabuli pozitivní stav 10:9.
Vyrovnaná bitva pokračovala i po přestávce a obě mužstva se pravidelně střídala v jednobrankovém vedení.

Domácí výběr většinou přichází o mistrovské body v poslední desetiminutovce a i tentokrát vše nasvědčovalo obvyklému scénáři. V 53. minutě si Litovel odskočila na 20:23, na což Materna okamžitě reagoval oddechovým časem. „Řekli jsme si, že to nesmíme zabalit, že tato utkání se rozhodují v posledních minutách,“ prozradil kouč o čem šla řeč.

Obraz zdánlivě ztraceného střetnutí se najednou změnil o 180 stupňů. Zlepšenou obranou a rychlými přechody do útoku se házenkářům Nového Veselí podařilo srovnat krok.

V poslední minutě hráli domácí přesilovku, ve které otočili skóre ve svůj prospěch (24:23). Nervy drásající koncovka ale pokračovala, když deset sekund před koncem zapadla za gólmana Fialu střela litovelské spojky. Veselí ale nesložilo zbraně, okamžitě rozehrálo a v čase 59:59 zvedl ze sedadel i poslední sedící diváky Martin Hajčman.

„Rozhodující okamžik nastal, když jsme si za stavu 20:23 vzali time out. Přitvrdili jsme v obraně, a když Radek Fiala chytl rozhodující trhák soupeře, pro hráče to byl obrovský impuls k vítěznému obratu,“ dodal trenér Materna.

Branky: Strejček 6, M. Hajčman 5, Pav. Najman 4, D. Šůstek 3, Smrčka 3, K. Hajčman 2, Bláha 1, V. Klíma 1. Poločas: 11:10.

II. LIGA

SOKOLNICE – V. MEZIŘÍČÍ 22:33

Úvod utkání byl představením výborně pracujících obran na obou stranách. Domácí měli více ze hry, ale ještě v 10. minutě bylo nízké skóre 2:0. Meziříčí se v tu chvíli naštěstí probudily spojky a hra se vyrovnala. Do 25. minuty se obě družstva střídala ve vedení, ale ani jednomu z týmů se nepodařilo odskočit na větší brankový rozdíl. „V závěru poločasu se nám povedlo ubránit střelce Sokolnic. V útoku jsme předvedli několik nápaditých kombinací a díky tomu jsme šli do šaten s tříbrankovým vedením,“ popsal vedoucí mužstva Ladislav Šidlo.

Začátek druhé půle vyzněl ve prospěch hostí, když opět skvěle fungující obrana, dirigovaná Pavlem Kříbalou, za kterou výborně odchytal celý zápas David Stoklasa, pokrývala útočné akce domácích. A když se k tomu přidaly rychlé brejky, uvolněná, kombinační a hlavně kolektivní hra nebylo brzy o výsledku pochyb.

„Střelecky se dařilo triu spojek Petr Kříbala, Roman Matušík, Martin Kříbala a z brejků byl spolehlivým zakončovatelem Jirka Kaštan. I v oslabené sestavě jsme si s doma silnou Sokolnicí dokázali, že jsme házenou hrát nezapomněli,“ těšila Šidla druhá výhra v řadě.

Branky: Petr Kříbala 10, Matušík 8, J. Kaštan 7, M. Kříbala 6, Strašák 1, Konečný 1. Poločas: 11:14.

JIHOMORAVSKÁ LIGA

TIŠNOV – V. MEZIŘÍČÍ B 36:22

Branky: Trojan 10/2, Babáček 4, Pospíšil 4, Rosa 2, Kubiš 1, Hugo 1. Poločas: 16:14.

II. LIGA ŽEN

BOHUNICE – V. MEZIŘÍČÍ 26:38

Branky: J. Hrůzová 12/3, J. Plachetská 8, Salašová 4/1, Hammerová 3, M. Fischerová 3, Hublová 3, Z. Plachetská 2, Mejzlíková 2, Chlubnová 1. Poločas: 12:16.