Tentokrát to však bude mít početný český výběr složitější. Ze sestavy totiž vypadli dva vysoké trumfy: Kateřina Nash se poháru neúčastní a medailista ze světového šampionátu Ondřej Cink přestoupil k silničářům.

Reprezentační trenér Viktor Zapletal však v magii novoměstského areálu věří. „Motivace závodníků je obrovská, každý směřoval přípravu právě do Nového Města, kde se chtějí před domácími fanoušky ukázat v tom nejlepším světle," říká Zapletal.

Z toho důvodu bere na Vysočinu i juniorský tým. „Závodit nebudou, ale i pro mladé závodníky je už jen samotná přítomnost velká motivace. Máme tu společné soustředění a o víkendu nakouknou pod pokličku světové špičky," doplňuje Zapletal.

Tradičně se tak bude nejvíce spoléhat na Kulhavého, který jako jediný dokázal v domácím prostředí porazit aktuálně zřejmě nejlepšího světového bikera, Švýcara Nina Schurtera. „Věřím, že v každé kategorii máme šanci na umístění do první desítky. Jára Kulhavý má samozřejmě ambice ještě větší, domácí prostředí a bouřlivá atmosféra dokáže závodníky ještě více vybičovat."

Svou náklonností k frenetickému novoměstskému publiku je i Kulhavý, jenž pochází z nedalekého Ústí nad Orlicí. „Ve Vysočina Areně je nejlepší okruh ve Svěťáku a samozřejmě i nejlepší fanoušci. Vedle mistrovství světa nebo olympiády je pro mě závod v Novém Městě dalším velkým vrcholem v sezoně,“ tvrdí.

Podobně vřelý vztah má však k areálu i Schurter. „Mně se tady dobře závodí. Diváci podporují všechny, nejen své závodníky,“ uznal úřadující olympijský vítěz i mistr světa.

Dnes je na programu dvě hodiny po poledni oficiální trénink, závodní itinerář zahájí páteční exhibiční závod disciplíny Short Track.

Česká nominace pro SP

Muži U23 (start v sobotu v 10.00): Josef Jelínek, Jakub Kadlec, Lukáš Kobes, Matěj Průdek, Jan Rajchart, Jaromír Skála, Jan Vastl.

Ženy Elite (sobota 13.15): Hana Ježková, Vendula Kuntová, Jitka Škarnitzlová, Karla Štěpánová, Lucie Veselá.

Ženy U23 (neděle 10.00): Barbora Průdková, Adéla Šafářová.

Muži Elite (neděle 14.15): Jaroslav Kulhavý, Jan Nesvadba, Tomáš Paprstka, Marek Rauchfuss, Martin Stošek, Jan Škarnitzl, Zdeněk Vobecký.