Jitko, jaká byla z vašeho pohledu minulá sezona?

Byla taková ‚rozkoukávací'. Musela jsem totiž prvním rokem spojit studium vysoké školy s odchodem do Prahy. Věřím tomu, že letos by to mělo být lepší.

Znamená to, že s rokem 2012 nejste spokojená?

To nemohu říci. Spokojená jsem, ale byl to jen pomyslný první krok, odrazový můstek k lepším výkonům. To pravé zhodnocení loňského roku by mělo přijít až letos. Osobně v to doufám.

V Helsinkách jste si odbyla premiéru na evropském šampionátu dospělých. Jaká to byla zkušenost?

K nezaplacení. Vlastně jsem se tam jela jen podívat (smích). Mě potěšilo už to, že jsem dokázala splnit limit. Díky tomu jsem mohla závodit s těmi skutečně nejlepšími. S účastí na ME jsem opravdu nepočítala, byl to pro mě takový bonbonek.

Byl to velký rozdíl proti juniorským kategoriím?

Několik závodnic sice šampionát kvůli olympiádě vynechalo, ale přesto tam byla skutečná špička. Kvalita tedy byla úplně jiná, nesrovnatelně vyšší. Také při pohledu na věkový průměr mých konkurentek jsem si připadala jako ‚malé střevo'. Také jsem si všimla, jak jsou dospělé závodnice vyházené, byly mnohem jistější. Není u nich vidět strach z toho, že se může objevit někdo nový, jak tomu bývá v juniorských kategoriích. Tady k překvapení prakticky nedojde.

Dýchla na vás atmosféra setkání nejlepších atletů starého kontinentu?

Helsinky byly naprosto skvělé. Finové jsou výbornými fanoušky a každý den šampionátu byl plný stadion. Atmosféra gradovala při finále hodu oštěpem, kdy jsem si myslela, že diváci stadion snad zboří.

Předpokládám, že další metou bude srpnový světový šampionát v Moskvě a výhledově i olympijské hry 2016 v brazilském Riu de Janeiro?

Mistrovství světa by bylo krásné, ale příliš s účastí na něm nepočítám. To by se mi muselo opravdu zadařit, kdybych hodně ulítla. Mám jiné mety, na které se soustředím. Na olympiádu samozřejmě myslím a ráda bych na ni jela. Věřím, že budu mít patřičnou výkonnost a dokážu se do Ria probojovat.

Jak se vám v tomto směru daří skloubit atletika se studiem na vysoké škole?

Daří se mi to díky tomu, že bydlím pouhých 200 metrů od haly. Ono také záleží na tom, jakou člověk studuje školu. Zatím se mi to časově skloubit daří, tedy na to nutné minimum jsme to s trenérem poskládali.

Které mety vás tedy letos čekají?

Pro mě bude hlavním podnikem mistrovství Evropy do 22 let v Tampere. Ráda bych se na něm propracovala do elitní osmičky, ale spokojená budu i s tím, pokud dokážu předvést kvalitní výkon. Druhým vrcholem je pak světová univerziáda ve slovinském Mariboru.