Koukalová v Novém Městě při Světovém poháru či mistrovství světa na stupně vítězů v individuálním závodu nedosáhla. Při předchozích devíti startech navíc nedokázala v žádném závodu vyčistit všechny terče, vždy minimálně jednou minula.

"Nemám vůbec žádné očekávání," řekla Koukalové v České televizi před třemi závody v bouřící Vysočina Areně. "Je to asi trochu nudné, ale nejvíc spokojená budu, když budu vědět, že jsem na trati udělala maximum a že jsem nemohla zrychlit ani o vteřinu. A kdybych i věděla, že už víc terčů trefit nešlo, tak by mě to velmi těšilo," doplnila vítězka čtrnácti individuálních závodů SP.

ČTĚTE TAKÉ: Biatlonová naděje Davidová před velkou premiérou: Nervák? Jsem v klidu

Biatlonistky čekají podle Koukalové náročné tratě zapadající do současného světového trendu. "Snaží se připravit pro závodníky co největší oříšek. Trať je náročná jak z hlediska stoupání, tak i klesání. Řekla bych, že ten sjezd, který vede tunely, je asi nejtěžší v historii Světového poháru, který si pamatuji," řekla.

Novoměstská střelnice patří mezi větrnější. "Je trochu nevyzpytatelná. Zdá se mi, že terče jsou o trochu dál, člověk se musí soustředit," usmála se Koukalová. Nové tribuny, které stadion obklopují ze všech stran, by ale mohly větrnou loterii zmírnit.

Vítková musí zapracovat na střelbě

Jedinou Češkou, která v tamním areálu dokázala dobýt stupně vítězů, byla Vítková. V únoru 2015 dojela ve sprintu třetí, ale od té doby brala medaili jen jednou. "Bylo by krásné si to zopakovat. Je to před domácími fanoušky, ráda na to vzpomínám a doufám, že se to podaří," přála si Vítková.

Především musí zlepšit střelbu, která ji v dosavadním průběhu sezony srážela. Přitom v tréninku střílí dobře. "Tam to jde, ale v závodu je to horší. Ale doufám, že to dokáže převést i do závodu a taky tam ty nuly začnou padat," řekla.

K favoritkám se může počítat i Puskarčíková, jež byla třetí v sobotní stíhačce v Pokljuce, ale mezi ty největší patří vedoucí žena seriálu Němka Laura Dahlmeierová, Francouzka Marie Dorinová Habertová a Finka Kaisa Mäkäräinenová.