Situace v soutěži vypadá následovně. První osmičku čeká po základní části play off, devátý tým sice bude mít po sezoně, ale zaručí si účast v příštím ročníku obnovené Česko-slovenské interligy. Celek na desátém místě čeká baráž s vítězem první ligy, poslední dvě mužstva postihne sestup o patro níž. Nové Veselí je aktuálně s jedenácti body na desátém místě, s náskokem dvou bodů na předposlední Kopřivnici. Na deváté Hranice pak nováček ztrácí také dva body.

A právě celek z Olomouckého kraje bude soupeřem Nového Veselí v zítřejším 18. kole. „Pro oba dva týmy je to naprosto klíčový duel. Hranice si jistě velice dobře uvědomují, že pokud bychom je porazili i podruhé, měli bychom lepší vzájemný zápas a posunuli se v tabulce před ně," říká kouč Pavel Hladík, který vzpomenul na podzimní výhru. „Pro nás to tehdy byly premiérové body, proto si na to velice dobře pamatujeme," usmál se.

Nové Veselí se na podzim radovalo po výhře 35:33, od té doby pak pokračovalo s pravidelným bodovým importem. Bude i sobotní utkání bohaté na góly? „Myslím si, že ne. Hraje se o hodně, oba týmy podle mého vyjdou spíše z pozorné defenzivy. Nepočítám proto s tím, že by padlo skoro sedmdesát branek jako při prvním měření sil. Svoji roli sehraje také psychika, hraje se o hodně," zdůraznil kormidelník Nového Veselí.

Oba celky však mají ještě jednu čerstvou zkušenost. V lednové mistrovské pauze se oba potkaly na přípravném turnaji, který pořádal právě celek z Přerovska. I v něm byli, i když opět těsně, úspěšnější hosté. „Ten tým se přes zimu příliš nezměnil, má svoji kvalitu. To prokázali i naposledy proti mistrovské Plzni, které dokázali, stejně jako my, sebrat jeden bod. I to je pro mě potvrzením toho, jak moc je extraliga vyrovnaná, každý může porazit každého," podotkl Hladík.

Jeho svěřenci mají v závěru základní části relativně příznivý los. Po Hranicích je čekají Kopřivnice, Frýdek-Místek a Litovel, tedy týmy ze středu a spodku tabulky. A na závěr doma Lovosice. Má trenér nováčka spočítáno, kolik bodů by mohlo stačit na play off? „Takto nad tím nepřemýšlím, ale určitě minimálně šest bodů, tedy tři výhry. My se ale moc dopředu nekoukáme, soustředíme se pouze na nejbližší nadcházející zápas. Teď potřebujeme, musíme a chceme zdolat Hranice, teprve až potom můžeme řešit, co nás čeká," vysvětlil Pavel Hladík.

Zítřejší důležité utkání má v ZDT Aréně úvodní hvizd v 18.00.