Vítěz moravské skupiny navázal na úspěšnou základní část a finálovou skupinou ve čtvrtek a v pátek prosvištěl bez zaváhání. Po výhrách nad Zlínem 3:1, Českými Budějovicemi 3:0 a nakonec zlatou ČZU Praha 3:1 nastoupil v sobotu odpoledne v semifinále proti Brnu. Po snadno vyhraném úvodním setu se ale soupeř zvedl a po výsledku 1:3 uzavřel svěřencům Petra Judy cestu do finále. V boji o bronz kráčeli velkomeziříčští hráči za medailí, nad Příbramí vedli 2:0 na sety, ale nakonec jim zbyly oči pro pláč.

„Zase tak moc velké zklamání to pro nás není. Z těch osmi týmů mohl vyhrát kdokoliv, mládežnický volejbal se v posledních letech na té špičkové úrovni neustále vyrovnává, od roku 2015 jsme potřetí za sebou hráli semifinále, což už se podařilo jen ČZU Praha. Patříme k absolutní špičce, jen je smůla, že nevyšla medaile, letos mohla být jakákoliv,“ ohlíží se za sezonou trenér Petr Juda a dodává: „Kluci chtěli pochopitelně medaili, zklamání na nich bylo po zápase znát, ale věřím, že už se z toho vyspali. Volejbalový život jde dál.“

Čtyřdenní maraton začal idylicky. „Ve skupině jsme hráli výborně. Po dvou výhrách jsme porazili i domácí ČZU, což se na republice podařilo jenom nám,“ vzpomíná kouč.

I vstup do semifinále vyšel jeho svěřencům na jedničku. „První set jsme ovládli 25:13, pak se ale Brno zvedlo a přehrálo nás. Podobné to bylo i s Příbramí, tam jsme ale vedli už 2:0 na sety. Soupeři byli v útoku prostě razantnější,“ vysvětluje.

Mezi nejlepší jednotlivce pronikl meziříčský univerzál Patrik Indra, který se stal nejvíce bodujícím hráčem. Český mládežnický reprezentant společně se Stanislavem Richardem jsou jedinými hráči, kteří přechází do dospělé kategorie (ročník 1997). „Mančaft jinak zůstane pohromadě. Ze základní sestavy přijdeme jen o Patrika, i tak musíme tým doplnit o kadety a nové kadety je potřeba vytvořit, protože úroveň volejbalu roste a my máme ambice zůstat na špičce. Hodně záleží na tréninku, protože jeho objem a podmínky okolo volejbalu máme z české elity nejhorší,“ zamýšlí se Juda.

Pro část juniorského týmu, pro níž byl český šampionát vrcholem sezony, ročník ještě nekončí. V nadcházejících šestnácti dnech se muži Velkého Meziříčí, za které hraje řada „bramborových“ mladíků, pokusí uspět v kvalifikaci o první ligu. Vítěz druhé ligy skupiny B narazí na Domažlice a ČZU Praha. Z postupu se budou radovat týmy na prvním a druhém místě.

Meziříčí zahájí svou pouť za vytouženou vyšší soutěží už tuto sobotu a neděli. Po zápasech v Domažlicích a v Praze načerpá síly a náročnou sezonu uzavře 14. a 15. dubna na domácí palubovce. „Je potřeba venku něco uhrát a doma to potvrdit. Uděláme pro postup všechno,“ uzavírá trenér Petr Juda.