„Jsme v klinické smrti, ale mrtví ještě snad nejsme. Situace je vážná, nikoliv zoufalá," na rovinu říká hrající trenér Petr Tlustoš, jehož výběr musí bezpodmínečně vyhrát zbývající tři zápasy s Paskovem. Jakékoliv zaváhání se totiž rovná sestupu.

Do cesty se však kromě Ještěrů, jak si tým ze severní Moravy říká, staví i historická statistika. Ve specifické hale se Hrochům dlouhodobě nedaří. Žďár si vydobyl čest hrát druhou nejvyšší soutěž v zemi před čtyřmi lety. Stejně dlouhou dobu se potkává s Paskovem. Výsledek? „Na jejich palubovce jsme vždy prohráli. Jen jednou jsme urvali bod za porážku v prodloužení a to jsme v zápase vedli 6:3," je si Tlustoš vědom katastrofální bilance.

Nyní je čas jí změnit.

Poučení ze dvou porážek by mělo být nejlepším ještěřím receptem. „V prvním zápase jsme možná trochu podlehli euforii z vyřazení Havlíčkova Brodu. Paskov byl mnohem koncentrovanější, měl vyšší kvalitu v zakončení. V neděli šel náš výkon nahoru, od půlky zápasu se duel vyrovnal, a pak jsme byli lepší. Jenže vždycky když jsme vyrovnali, tak přišel laciný gól, který nás srazil," zavzpomínal Tlustoš na krátká polevení v koncentraci. Hippos prohrával 0:3, po smazání manka se ale z remízy netěšil ani minutu. V hektickém závěru bez brankáře sice poslal Melichar duel do prodloužení, jenže v něm přišel krátký, ale smrtící výpadek číslo dvě.

Záludná palubovka

Nyní už se pozornost celého týmu ubírá východním směrem. „V Paskově se musíme prezentovat podobnou taktikou jako doma. Zápasy očekávám stejně opatrné. Je potřeba být proti velmi dobré defenzivní hře Paskova kompaktnější. Lépe spolupracovat, nabízet se, být silnější a drzejší na míčku. Doma nám to odskakovalo, chodili jsme ze souboje do souboje a to nám nesvědčilo. Pokud dodržíme strategii, můžeme vyhrát," burcuje zkušený matador florbalových palubovek. A právě podlaha by mohla být jedním z rozhodujících faktorů. „Hrají na poskládaných plastových čtvercích a trochu to na nich klouže. Hala je nafukovačka, takže já mám spíš strach ze zimy, než z povrchu. Florbalová unie halu schválila, proto nemá důvod něco řešit a zabývat se tím. Třeba mě osobně se tam celkem daří, ale co vím, tak kluci se do haly zrovna netěší."

Bez Karáska a Zicha

Úvodní play-down s Havlíčkovým Brodem odehrál Hippos jen na tři obránce a dva útoky. Proti Paskovu přišly změny.

„Stále jsme chtěli vsázet hlavně na kvalitu, ale vzhledem k hernímu stylu Paskova jsme nemohli hrát jen na tři obránce. Nasadili jsme proto Petra Čechala a do útoku přibyl David Zich," vysvětlil Tlustoš. V neděli se po dlouhé době představil publiku bek Ondřej Dvořák, jenž nahradil střelce Petra Kose. „Změna u Ondry spočívala jen v tom, že se Kosák v sobotu nepotkal s tou správnou formou. Navíc jsme chtěli být aktivnější při bránění středu hřiště."

Na kompletní složení kádru v klíčových duelech sezony se Hroši spolehnout nemohou. „Bohužel v sobotu nemohou jet Víťa Karásek a David Zich. V neděli by nás Víťa mohl eventuálně doplnit," nastínil Petr Tlustoš nepříjemnou situaci s chybějícím stabilním členem zadních řad.

Sobotní duel v Paskově začíná v 16 hodin. Případná odveta je na programu o den později ve stejný čas. Vysněný rozhodující pátý zápas by se na žďárských Bouchalkách odehrál příští víkend.