Právě tam se totiž pravidelně schází oficiální fanklub Martiny Sáblíkové, jehož členové včera sledovali Martininu zlatou jízdu na trati pět tisíc metrů. Sáblíková vybojovala české olympijské výpravě druhé zlato a zároveň obhájila to své ze stejné trati z Vancourveru 2010.

Sáblíková po svém závodě zářila štěstím. Stejně tak i její nejvěrnější fanoušci, uvolněni po diváckém stresu. V hospodě společně po celou dobu rychlobruslařské soutěže skandovali, mávali a neskrývali na svých tváří enormní napětí. Někteří ani nevydrželi sedět. "Je to doma, Martino. Fantastický, věřili jsme, že to dokážeš, křičel po závodě společně s ostatními i čestný prezident fanklubu Petr Pechánek. I z jeho výrazu ve tváři bylo po závodě čitelné uvolnění. „Ticho, na startu musí bejt v hledišti taky klid," napomínal své přátele těsně před samotným startem zlatého závodu.

Právě Pechánek je jedním z nejbližších přátel trenéra Petra Nováka. Pamatuje si ho už z olympiády v Calgary z roku 1988. Novákův svěřenec Jiří Kyncl tehdy obsadil šestnácté místo na trati 10 000 metrů. A dnes jsou Pechánek a Novák i sousedé. Trenér Martiny Sáblíkové se do Studnice přestěhoval před třinácti lety ze Žďáru. "Občas spolu zajedeme na pivo," říká Pechánek.

Sáblíkovou Pechánek poznal ještě v době, kdy byla pro veřejnost neznámou dívkou a už tehdy věřil, že ji trenér Novák dovede na olympiádu. Jeho fanklub také Martinu Sáblíkovou častokrát doprovází přímo na sportovištích. "Jezdíme na světové poháry, které jsou blíž. Nejvíc do Berlína, pak taky do Collalba, nebo Heerenveenu," říká Pechánek. Do Soči se však fanklub nevydal především kvůli drahému ubytování. Na závody se proto scházel v hospodě. Ale ani v televizi nemělo Sáblíkové zlato nižší hodnotu. Vždyť Pod Zvoničkou "zazvonilo".

Hospůdka byla celé odpoledne plná sportu, hlavně toho rychlobruslařského. Členy zaujala zpráva, že by se teoreticky mohl vybudovat otevřený bruslařský ovál v Novém Městě. „Takových slibů už bylo. Ale bylo by to skvělé. Rostou nám tu další nadějní závodníci, ještě chodí do školy a Petr s nimi musí trénovat v cizině. Navíc pokud by tady vznikl ovál, Petr by sem byl schopný přivést i závody světového poháru," dodal Pechánek a připil si s ostatními na Martinino zdraví.