„Cením si toho. Oproti loňsku jsem běžel asi o 15 sekund rychleji, což je na této krátké trati velký úspěch,“ řekl České televizi člen atletického klubu Hvězda Pardubice, jenž běžel populární závod v barvách Salomon teamu. V roce 2016 se přitom objevil na startu vůbec poprvé.

Ilustrační snímek.
Omezení vstupu do lesů se dotkne i milovníků bílé stopy

Při vítězství v nedělním 84. ročníku zaostal o 21,2 sekundy za traťovým rekordem legendárního Vlastimila Zwiefelhofera z roku 1979. O svém prvenství rozhodl hned zkraje, pronásledovatelům odskočil už ve „vrchařské“ části obsahující překonávání vody i všechny tři kopce, na mezičase měl k dobru na nejbližšího pronásledovatele téměř deset vteřin.

Setkání běžců, jehož tradice sahá do roku 1934, je stále velmi oblíbené. Kapacita hlavní trati bývá během pár desítek minut vyprodána. Stejně tomu bylo i letos a na Hrádek šplhalo přes 2 tisíce sportovců různých věkových kategorií. „Už si moc nepamatuju, jak to vloni bolelo, ale letos to nebylo úplně jednoduché. Bylo to blátivější, ale vloni to bylo trošku namrzlé, že jsem dvakrát spadl. Letos jsem nespadl ani jednou, za to jsem rád,“ srovnával Janů pro Radiožurnál.

Legendární strmý výšlap na Hrádek je hned v první části trati. A přestože má extrémní parametry, na 60 metrech překonají sportovci 45 výškových metrů, závodníci tam mají ještě dost sil.

Na druhém a třetím kopci už tolik ne, a jsou často překvapeni, že je čekají další obdobně strmá stoupání. I tak se sportovci na tradiční pražský běh s oblibou vrací.